2 de fase in kap Hidrodoedreef

Bekijk alle nieuwsberichten »

26-09-2016

 

 

 

 

 

In 2012 is een eerste deel van de Hidrodoedreef gekapt. Dat gebeurde toen omdat de dreef achter Hidrodoe in slechte staat was en een potentieel gevaar betekende voor wandelaars omwille van dode takken.

 

Het deel dat het dichtst bij Hidrodoe ligt, werd toen eerst gekapt. Dat was het deel tussen de Fermerijloop en Hidrodoe. Dit deel is ondertussen al opnieuw aangeplant met nieuwe lindebomen (Tilia cordata). ANB adviseerde deze keuze omdat lindebomen zorgen voor een goede bladhumus, hun hergroeipercentage hoog ligt, ze vrij snel groeien en zorgen voor een verhoging van de biodiversiteit (o.a. als nectarplant voor bijen).

 

De tweede fase werd toen voorzien voor 2017 en wordt ook zo uitgevoerd. Er is in de voorbije maanden in de bossen rond Hidrodoe geschalmd voor het houtlot van 2017 (6-jarige omlooptijden). De kapping fase 2 van de Hidrodoe-dreef wordt mee opgenomen in dit houtlot. De heraanplanting is gepland voor maart-april 2017.

 

 

VERANTWOORD BOSBEHEER VAN DE DREVEN

Het OCMW-bestuur en ANB hanteren in het bosbeheer hetzelfde principe: ze willen de bestaande dreven zo lang mogelijk behouden, tot ze beginnen af te takelen. Zodra blijkt dat één of meerdere bomen ziek zijn, wordt een deel van de dreef gekapt en worden de gekapte bomen meteen vervangen.

 

Het voordeel van deze werkwijze is dat de uniformiteit en eigenheid van de dreef behouden blijft. Dat zou niet het geval zijn, moesten er individuele bomen gekapt worden. Een individueel ingeplante boom kan zich immers meestal niet handhaven tussen de volwassen exemplaren omdat er onvoldoende licht is en te veel voedselconcurrentie.

 

Het OCMW en ANB hebben er daarom voor gekozen om de Hidrodoedreef in twee delen te kappen zodat de nieuwe bomen mooi, recht en vitaal kunnen uitgroeien.