Olenaars kunnen mee participeren in windmolenpark

Bekijk alle nieuwsberichten »

15-10-2016


Op 20 oktober wordt het nieuwe windmolenpark van Wind4Flanders op de terreinen van Umicore en Aurubis in Olen officieel ingehuldigd in aanwezigheid van Vlaams Minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD). Ook alle Olenaars worden uitgenodigd om bij die gelegenheid een kijkje te komen nemen tussen 12.30 uur en 19.00 uur (vooraf inschrijven via events.benelux@engie.com).
Het gaat hier om een windpark van vier turbines met een vermogen van elk 3,45 MW (in principe voldoende om 8.300 gezinnen van elektriciteit te voorzien) en een hoogte van net geen 200 meter. Dat zijn meteen de grootste windmolens die momenteel in Vlaanderen te bewonderen zijn.
Als gemeente participeren we mee in het nieuwe windpark via de financieringsintercommunale IKA voor net geen 200.000 euro. Zo komt de opbrengst rechtstreeks ten goede aan de gemeente en haar inwoners.
Ook de Olense burgers krijgen de gelegenheid om mee te participeren via de coöperatieve vennootschap Electrabel CoGreen cvba voor een bedrag van maximum 2.500 euro per persoon (125 euro per aandeel). Men streeft naar een rendement van 3,5% per jaar. Inschrijven kan tot en met 31 oktober 2016. Daarmee wordt een belofte ingelost die men vooraf had gedaan. Vanuit het bestuur vinden we het belangrijk dat onze burgers mee in dit verhaal kunnen participeren. Meer info op www.electrabelcogreen.com.
Daarmee wordt ook het derde windmolenpark op Olens grondgebied operationeel, na de windmolenparken op Lammerdries en aan de Olense sluizen. Tot slot is er nog een vergunning verleend voor een vierde en laatste windpark van zeven windturbines tussen het Albertkanaal en de E313. Alleen blijken de betrokken ontwikkelaars het bijzonder moeilijk te hebben om hun project daar van de grond te krijgen.
Als we dan nog de recente waterkrachtcentrale aan de Olense sluizen in rekening brengen, is het niet echt overdreven te stellen dat Olen zowat het centrum van