Frank Van der Auwera Wijnkoopgids

Bekijk alle nieuwsberichten »

15-10-2016

Deze week ligt Frank Van der Auwera’s Wijnkoopgids ‘“De 300 Beste Wijnen Onder de 10 euro (inclusief 30 bubbels tot 15 euro)” in de rekken. Opmerkelijk in de uitgave is de vermelding van Lux Brut, de creatie van chef Jess Van Weert. ‘Hij heeft zijn eigen ding gedaan, met positief resultaat.’

 

Jaarlijks selecteren Frank Van der Auwera, een van de meest invloedrijke wijnauteurs van ‘t land en zijn panel de beste wijnen en bubbels uit het grote nieuwe aanbod. Zowel witte, rosé en rode wijnen uit oude als nieuwe wereld komen aan bod. ‘De laatste edities merk ik als één van de trends van onze marathonproeverijen dat Belgische – vooral Vlaamse – wijnimporteurs ook cuvées op de markt brengen die ze samen creëren met wijndomeinen waarmee ze al jaren zaken doen. Ze beslissen mee over de samenstelling (de druivenblend), de duur van eventuele vatlagering en het bottelmoment’, vertelt Van der Auwera die al een 35-tal wijnboeken publiceerde, waaronder de bestseller ‘De 300 Beste Wijnen Onder de 10€’. ‘Maar een chef die een gelijkaardige wijnproject opstart, dat is effectief de eerste keer in onze 29-jarige gidsgeschiedenis. Wel één belangrijke opmerking: dit heeft kwalitatief dus niks te maken met de begrippen als ‘réserve du chef’ die we soms op etiketten zien, want dàt zijn meestal nepnamen voor belabberde wijnen. Zo wil men immers de consument toch de suggestie geven dat het om iets speciaals gaat. Maar bij deze Lux Brut draait het wel degelijk om een volwassen kwaliteitsbubbel die serieus gevinifieerd werd.’

Eigen goesting

Chef Van Weert realiseerde een eigentijdse en aparte wijn. ‘Deze sparkling is wel heel ‘eigentijds’ omdat hij niet als klassieke cava maar als bubbels uit Penedès wordt gecommercialiseerd’, vervolgt Van der Auwera. ‘Dat komt o.a. omdat Jess bij het productieproces zijn eigen ‘goesting’ volgt en niet alle spelregeltjes die aan de cava-reglementering vastkleven. Hij heeft bijvoorbeeld gewürztraminer in de mix gebruikt, wat als druif niet toegelaten is als je een officiële cava wil bottelen. Hij heeft dus bewust ‘zijn eigen ding’ gedaan, met positief resultaat. Dat is trouwens een trend: veel producenten vinden dat de traditionele cava zijn eigen imago kapot heeft gemaakt door o.a. flessen van 5 à 6 euro te verkopen en stappen daarom ook uit de cava-appellatie. Bovendien werd deze Lux ook via een andere techniek gemaakt dan traditionele cava, wat hem andermaal apart maakt in de regio.’ Lux Brut wordt intussen in een tiental landen verkocht.

Met betrekking tot bubbels, is er een verandering merkbaar in de nieuwe gids. ‘Als ik me beperk tot bubbels is er absoluut een verschuiving. Zo is Spanje opnieuw de grote winnaar met circa de helft van de dertig laureaten. We merken vooral veel ‘speciallekes’: reserva’s, brut nature, bubbels met vermelding van het oogstjaar of buitenbeentjes zoals de Lux Brut. De tweede helft van de wijnkoopgids wordt ditmaal netjes verdeeld onder Frankrijk en Italië, wat betekent dat er voor het eerst géén andere wijnproducerende landen in ons bubbelhoofdstuk voorkomen. Het is echt uniek dat in deze editie 2017 de Drie Gratieën – Spanje, Frankrijk en Italië – alle laureaten wegkapen.’ Lux Brut staat in de kijker op de degustatie bij Vincero Wines komende zondag.

 

Frank Van der Auwera “De 300 Beste Wijnen Onder de 10 euro (inclusief 30 bubbels tot 15 euro)”, wijnkoopgids editie 2017, uitgeverij Vrijdag. Prijs: 17,95 euro.

Lux Brut proeven kan op de degustatie ‘Loungestyle’ bij Vincero Wines, op zondag 16/10 van 13 tot 17 uur. Zammelseweg 4a Geel. www.vincero-wines.be