EUROPEES PROJECT “EASY TOWNS”

Bekijk alle nieuwsberichten »

18-10-2016

 

De Duitse “goudstad” Pforzheim organiseerde van 6 tot 9 oktober 2016 de 3e Europese meeting in het kader van het EU project “EASY TOWNS”.


2 Heistse jongeren Tine Galicia en Luna Nys vertegenwoordigden samen met schepen Kelly Van Tendeloo en voorzitter Heistse gemeenteraad , tevens o.a.  coördinator EU projecten, Bernadette De Cat Heist-op-den-Berg op dit internationale treffen dat door Pforzheim georganiseerd werd in Bad Liebenzell, een kuuroord in het noorden van het zwarte Woud.


Het werd een groot succes!


 Het thema “Integratie en Diversiteit” werd op donderdag 6.10, zaterdag 8.10 én zondagochtend 9.10 tijdens de presentaties van een aantal “best practices” gericht naar de participatie van de jeugd en de 11 deelnemende partners stelden hun “Jeugdraad” voor. Niet overal even evident! Heist-op-den-Berg kon natuurlijk z’n 50 jarige werking van de Jeugdraad voorleggen en werd zo het voorbeeld voor velen. In allerlei werkvormen- worshops, warm ups, fish bowls, discussies, lezingen  en evaluaties- kwamen de verschillende partners , die allen jongeren hadden gedelegeerd, dichter tot de problematiek van diversiteit, inclusie en participatie.


Op vrijdag 7.10 stond een bezoek aan Pforzheim zelf op het programma. De voorstelling van 2000 jaar migratie geschiedenis toonde een positieve benadering van een eeuwenoud vluchtelingenprobleem. Pforzheim  slaagde er telkens in om de skills en knowhow van nieuwe inwoners vanuit alle mogelijke windrichtingen en oorlogsgebieden in te zetten in een succesrijk verhaal van kunst, industrie, onderwijs, sociaal leven…


Eén van de absolute highlights van Pforzheim, het Reuchlinhaus met het Juwelenmuseum, toonde  een “ Integratie project” , namelijk een unieke juwelencollectie als “Cultural Transfer in Jewelry History”. Unieke etnische , Griekse en Romeinse juwelen, Art Nouveau en Art Deco parels van schoonheid hoefden weinig commentaar! Ze betoverden iedereen!


Een Academische zitting ter ere van 25 jaar Twin City  Vicenza  (coördinerend partner in easy Towns) en Pforzheim werd muzikaal begeleid door een jongeren jazz combo “Bluenote” . Ze brachten “Sunny” van Bob Hebb, “Chameleon” van Herbie Hancock en – evident- een jazzy versie van de “Europe Hymne” van Ludwig von Beethoven.
Kersverse burgemeester van Pforzheim, Birk Büscher, kaderde het Easy Towns project , Professor Dirk Wentzl (Jean Monnet Chair , Pforzheim College) gaf een 10 punten “keynote” speech over en voor “Youth in Europe” en leerlingen van het Kepler- Gymnasium in Pforzheim lichtten zeer deskundig, taalvaardig en als rasechte Europese burgers hun “exchange program” met Vicenza toe.


De meeting werd een succes met veel diversiteit maar een gelijkwaardige en unieke inbreng van 11 Europese Easy Towns  partners.


De 4e Easy Towns meeting rond “Europe, Values and Challenges” op het niveau van jeugd, integratie en superdiversiteit (cfr. Professor Jan Blommaert in oktober 2015, tijdens de Kick off in Heist-op-den-Berg) wordt georganiseerd op het Maltese eiland Gozo van 22 tot 25 maart 2017.


Bij het Easy Towns project hoort ook een “Creativity contest”. In Heist-op-den-Berg zullen we op maandag 6.02 en vrijdag 17.02 boeiende creatieve workshops organiseren voor de jeugd en verwachten we super diverse ontwerpen voor een “diversity bag” . Noteer alvast het toonmoment in CC Zwaneberg op 21.03.2016! De winnaar wordt gul beloond en mag mee naar de “final meeting” die Vicenza organiseert in september 2017.
We keep you posted!!!


Bernadette De Cat -Eu project coördinatie
bernadettedecat@hotmail.com