Heist-op-den-Berg koopt AED-toestellen aan

Bekijk alle nieuwsberichten »

22-10-2016

 

 

We geraken stilaan vertrouwd met AED-toestellen of automatische externe defibrillatoren in het straatbeeld. Ook in Heist-op-den-Berg werden vier AED-toestellen geïnstalleerd aan een aantal sportaccommodaties.
Een AED is een draagbaar toestel dat een elektrische schok aan het hart toedient bij levensbedreigende hartritmestoornissen. De AED analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of een stroomstoot het slachtoffer kan helpen. Het toestel geeft gesproken instructies. Het leidt de hulpverlener door de reanimatie tot professionele hulpverleners het van hem overnemen.

Er bestaat al langer een groot aanbod van defibrillatoren. Gemeenten worden dan ook regelmatig gecontacteerd door firma’s die ze te koop aanbieden. Heist-op-den-Berg koos ervoor om in te tekenen op een groepsaankoop van IOK, waarbij een raamovereenkomst gesloten werd met de firma Defibrion. De groepsaankoop maakte het mogelijk om de aankoopkosten van de toestellen te drukken.

Er werden vier toestellen in buitenkast aangekocht voor de volgende sportaccommodaties:
- Sporthal De Lichten, Kloosterveldstraat 7, 2221 Booischot
- Sporthal De Wimpel, Dalstraat 17, 2222 Wiekevorst
- De Sporthal, Lostraat 48 A, 2220 Heist-op-den-Berg
- Sportcentrum Heist, Lostraat 50, 2220 Heist-op-den-Berg
Deze sportlocaties werden uitgekozen omdat het drukbezochte en publieke plaatsen zijn, waar grote groepen mensen samenkomen. Bovendien zijn het plaatsen waar de fysieke inspanning erg hoog is, namelijk tijdens het sporten. Dat vergroot de kans op hartfalen.
Er werd gekozen voor AED-toestellen in buitenkast opdat het bereik en ook de zichtbaarheid van de toestellen zo groot mogelijk zou zijn en ze ook buiten de openingsuren van de sportaccommodaties hun dienst kunnen verlenen in noodsituaties. Denk maar aan mensen die in de omgeving wonen, verenigingen met een werking in de buurt, …

Het toestel dat aan De Sporthal hangt, kan ook gebruikt worden in het zwembad. De afstand tussen beide locaties is te overbruggen in 6 minuten. En dat is goed nieuws, want een slachtoffer heeft een overlevingskans tot 60% bij een reanimatie met AED binnen de eerste 6 minuten na een hartstilstand. Aangezien hulpdiensten er gemiddeld 8 minuten over doen om ter plaatse te komen, moet de eerste hulp dus komen van omstaanders.
Het bestuur gelooft er dan ook sterk in dat met de aankoop van deze AED-toestellen levens gered kunnen worden.

Na het plaatsen van de toestellen is het de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen geïnformeerd worden over het gebruik ervan. Niet alleen vaste gebruikers van de bovenvermelde sportaccommodaties maar iedereen. Daarom zullen in de toekomst opleidingen georganiseerd worden voor alle betrokkenen en geïnteresseerden.