Laat je bandenspanning testen en spaar een tankbeurt uit

Bekijk alle nieuwsberichten »

03-12-2016

Kom op woensdag 7 december tussen 12.30 en 16.00 uur langs in het Shopping Park van Olen en laat je bandenspanning meten. Niets dan voordelen, zowel voor je veiligheid, je portemonnee als voor het milieu.

 

Veiliger


Wanneer je autobanden de juiste spanning hebben, verhoogt de veiligheid op verschillende vlakken:

•Je auto krijgt een betere grip op de weg.

•Een juiste bandenspanning verkort de remafstand.

•De kans op slippen bij slecht weer verkleint.

•Je hebt minder kans op klapbanden.

•De auto reageert beter op je stuurbewegingen.

•De banden vangen onregelmatigheden in de weg beter op als de spanning correct is.

•Bij een te hoge of te lage spanning gaat de verende werking van de auto deels verloren.


Goed voor je portemonnee


Wist je dat je jaarlijks een extra tankbeurt kan vermijden door altijd te rijden met een correcte bandenspanning? Bovendien moet je minder snel nieuwe banden kopen, want een foute bandenspanning zorgt voor een versnelde slijtage van autobanden. Bij een te hoge spanning wordt het oppervlak van de autoband te rond, waardoor het midden van het loopvlak harder slijt dan de zijkanten. Bij een te lage spanning slijten de zijkanten van het loopvlak harder af dan het midden. Een onderspanning van 20% verkort de levensduur van de band met bijna een kwart. 30% onderspanning verkort de levensduur zelfs met de helft.


Goed voor het milieu

 


Autobanden hebben een betere rolweerstand wanneer ze de juiste spanning hebben. De auto verbruikt hierdoor minder brandstof en dat betekent minder uitlaatgassen en minder CO2.


Door je bandenspanning te laten controleren, verminder je de CO2-uitstoot. En dat is wat ‘Olen 2020’ wil bereiken. Dit ambitieus energie- en klimaatbeleid heeft als uitdaging om tegen 2020 minstens 20% minder CO2 te realiseren ten opzichte van 2011.


‘Olen 2020’ is het resultaat van het Burgemeestersconvenant. Dat is een Europees initiatief waarmee Europa de lokale besturen uitdaagt om de doelstellingen op lokaal niveau te realiseren en zelfs te overtreffen.