PDGFM Regio nieuws : Westerlo

Bekijk alle nieuwsberichten »

05-09-2017

Opening Beddermolen op Open Monumentendag

Na vijftig jaar stilstand, een jaar van restauratiewerken en een maand zonder wind staat de Beddermolen weer maalvaardig op zijn belt in de Molenwijk in Tongerlo. Op zondag 10 september, Open Monumentendag, is de gerestaureerde Beddermolen voor de eerste keer open voor het publiek. Samen met de molenaars kan je tussen 13 en 18 uur binnenin een kijkje nemen.

In het molenhuis is er die dag ook een tentoonstelling over de geschiedenis van de molen. Kempens Landschap toont er de toekomstplannen. Maar er is nog heel wat meer te doen. De gildes schieten op de staande wip en doen aan vendelzwaaien. Kinderen kunnen zelf het schieten oefenen. Je kan mee volksdansen en de hele namiddag zijn er leuke muziek, gratis pannenkoeken, een demonstratie broodbakken en drankjes op het terras . Bij grote drukte zijn de rondleidingen kort zodat iedereen de kans krijgt een kijkje te nemen. Vanaf 15 oktober is de molen ook elke eerste en derde zondag van de maand open voor het publiek.

En ondertussen heeft minister-president Geert Bourgeous ook een erfgoedpremie van 570 000 euro voor de restauratie van de rest van het domein van de Beddermolen goedgekeurd. Daarmee kunnen onder andere de stal, de schuur en het bakhuis die zich ook op het molendomein bevinden gerestaureerd worden. Het project kan ook rekenen op steun vanuit Europa en de provincie. Vzw Kempens Landschap gaat nu op zoek naar een aannemer. Wellicht starten de werken in januari 2018. Ze duren anderhalf à twee jaar.

Openbaar onderzoek naar landinrichtingsplan natuur- en landschapsherstel in het Merodegebied
Van 15 september tot 15 oktober loopt er een openbaar onderzoek naar het landinrichtingsplan voor natuur- en landschapsherstel in het Merodegebied. Je kan het ontwerpplan dan inkijken op het gemeentehuis en nu al downloaden op de website van de Vlaamse Landmaatschappij VLM.

Het plan is het sluitstuk van de inrichting van het Merodegebied door de VLM en gaat voornamelijk over het ecologisch en landschappelijk verbinden van de grote natuurgebieden in het Merodegebied zoals de Beeltjens-Kwarekken in Westerlo en Hertberg in Herselt. Daarnaast zijn er ook voor Westerlo belangrijke hoofdstukken over het herstel van het landschap rond de abdij van Tongerlo en over de inrichting van de onthaalpoorten zoals de oude dekenij (Toerisme Westerlo).

Na het openbaar onderzoek geeft de gemeenteraad een advies over het plan aan de Vlaamse overheid. Opmerkingen zijn dus heel erg welkom!

Fairtradeweek van 4 tot 14 oktober

Van 4 tot 14 oktober is het Fairtradeweek. De gemeente roept daarom de Westelse scholen op om Fairtrade in de kijker te zetten. Dat kan door mee te doen aan de chocoactie en door te werken met een educatief pakket over Colombia. Scholen die deelnemen krijgen voor het project gratis choco van Oxfam Wereldwinkel. Klassen kunnen ook foto's, filmpjes of verslagjes doorsturen. Ze kunnen daarmee een fairtradefeestpakket winnen.
Asia by bike, Kevin en Frederik zijn terug thuis

Op zondag 10 september om 16 uur ontvangt het college van burgemeester en schepenen Kevin Verborgt en Frederik Carens in het gemeentehuis. Westerlonaren Kevin en Frederik trokken het afgelopen jaar samen vanuit Europa door Azië met de fiets. Niet zomaar een tochtje, maar een fysieke uitdaging met heel wat ecologische en maatschappelijke doelstellingen. Hun reis van 20 000 kilometer door 17 landen was te volgen op de website www.asiabybike.be. Benieuwd naar hun verhalen? Kom dan gerust langs zondag in het gemeentehuis.

Feestweek Sportpark De Beeltjens tot zondag 10 september

Nog heel de week is het feestweek in Sportpark De Beeltjens. Op het programma staan gratis gezonde hapjes tijdens het ochtend- en middagzwemmen van maandag tot vrijdag, een minipitchvoetbaltornooi voor 6- tot 11-jarigen op woensdag 6 september, een massa-aquagym en een minipitchvoetbal- en volleybaltornooi voor +16-jarigen op donderdag 7 september, een beachvolleybaltornooi voor +16-jarigen en een optreden van Farce Fatale op vrijdag 8 september en ontbijtzwemmen op zondag 10 september.