Kinderen helpen om achterstand op school in te halen? Ga aan de slag als brugvrijwilliger

Bekijk alle nieuwsberichten »

09-09-2017

 

Al twee schooljaren lang helpen vrijwilligers van het Rode Kruis Olen kinderen met hun huiswerk dankzij het zogenaamde brugfigurenproject. Wil jij ook helpen om hun achterstand op school in te halen, ze te ondersteunen bij hun huiswerk, ...? Neem dan vrijblijvend contact op met het Rode Kruis Olen.


Vooral maatschappelijk kwetsbare kinderen kunnen op begeleiding rekenen. Deze kinderen vinden soms moeilijk aansluiting bij het schoolsysteem.

De vijf Olense scholen maken met veel plezier gebruik van het project. Basisschool De Toermalijn is er hier één van. Zorgcoördinator Leen Smolders vertelt over hun ervaringen.

Leen, vertel eens wat de vrijwilligers voor jullie school betekenen.

Heel veel. Soms is de kloof tussen de thuissituatie en het schoolmilieu groot. Het brugfigurenproject brengt gezinnen, kinderen en de school dichter bij elkaar. De vrijwilligers ondersteunen leerlingen in de klas en helpen kinderen bij het maken en plannen van hun huiswerk en lessen thuis. Zij moedigen ook ouders aan om hun begeleidende rol op te nemen.

Naast dit schoolse aspect merken we dat de vertrouwensband die gecreëerd wordt tussen kind, ouders en brugvrijwilliger enorm waardevol is. Kinderen en vrijwilligers voelen zich goed bij elkaar. Is dat niet één van de belangrijkste voorwaarden om tot leren te komen? Ouders merken dit en zijn de vrijwilligers hiervoor enorm dankbaar.

Kan de vrijwilliger ook op ondersteuning van de school rekenen?

Natuurlijk. We vinden een goede communicatie tussen de vrijwilliger, de ouders en de leerkracht erg belangrijk. Als zorgcoördinator stimuleer en ondersteun ik dit contact.
Daarnaast kunnen brugvrijwilligers bij ons terecht met hun verhalen, zorgen en tips. Wij geven informatie over extra zorg voor bepaalde leerstof, de manier van aanpak,…

Wie kan vrijwilliger worden?

Iedereen met een warm hart voor kinderen kan vrijwilliger worden. Onze vrijwilligers zijn bijvoorbeeld studenten, ouders of gepensioneerden. Stuk voor stuk zetten ze zich belangeloos in voor onze kinderen.

Onze vraag naar vrijwilligers is trouwens heel groot. Iedereen die zich geroepen voelt om zich mee in te zetten, is heel erg welkom. Je betekent een wereld van verschil voor de kinderen die je begeleidt.

 

Jij ook interesse?

Heeft het verhaal van Leen je geïnspireerd om ook als brugvrijwilliger aan te slag te gaan? Neem dan vrijblijvend contact op met het Rode Kruis Olen.