Kempenatlas brengt de Antwerpse Kempen voor het eerst grondig in kaart

Bekijk alle nieuwsberichten »

10-09-2017

 

AR-TUR presenteert de Kempenatlas, een tentoonstelling en boek over het geheugen en de toekomst van de Antwerpse Kempen. Speciaal gemaakte atlaskaarten en essays, archiefmateriaal, foto’s en het werk van kunstenaars tonen de ruimtelijke eigenheid van de Kempen én de uitdagingen voor de toekomst. De tentoonstelling is te zien in de Warande in Turnhout van 16 september tot en met 19 november 2017. Het boek is vanaf 15 september te koop. De Kempenatlas kwam tot stand in samenwerking met provinciaal cultuurhuis de Warande, Universiteit Antwerpen en Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete.

 

De Kempenatlas brengt de Antwerpse Kempen voor het eerst grondig in kaart. Als boek en tentoonstelling. Twaalf thematische kaarten geven een inzicht in de ruimtelijke ontwikkeling en de toekomstmogelijkheden van de regio. Vele foto’s en archiefbeelden van archetypische plekken tonen de Kempen in al hun facetten. Kunstenaars Karl Philips, Chloé Dierckx, Sofie Van der Linden en Filip Dujardin interveniëren in de tentoonstelling en tonen verborgen zaken zoals vergeten handelsroutes, persoonlijke geschiedenissen en mentale ruimtes.

 

De voorbije eeuwen duidden cartografen de Kempen systematisch aan als een onbestemde leegte of een niemandsland. Pas in het begin van de 19de eeuw kwam daar verandering in. De Kempen werden gekoloniseerd. Er was overvloedig ruimte beschikbaar voor zware industrie, grote infrastructuurwerken en gedurfde experimenten. De Kempen waren een laboratorium waar vernieuwende inzichten in landbouw, armenzorg of mobiliteit voor het eerst werden uitgetest. Die bijzondere geschiedenis heeft de Kempen gemaakt tot wat ze vandaag zijn. Ook in de toekomst kunnen de Kempen een voortrekkersrol blijven spelen op het vlak van klimaat en welzijn, energie en wonen, natuur en recreatie.

 

AR-TUR lanceert met de Kempenatlas een project voor de regio. De atlas is een uitnodiging tot gesprek tussen beleidsmakers, ontwerpers en bewoners over de ruimtelijke uitdagingen in de Kempen. Als het goed is, vormt het boek in die zin geen eindpunt maar een begin. De Kempenatlas als hét referentiewerk, een inspiratiebron voor iedereen die mee de schouders wil zetten onder een duurzame toekomst voor de regio.

 

AR-TUR, het centrum voor architectuur, stedelijkheid en landschap in de Kempen, werkte voor dit project samen met Universiteit Antwerpen, Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete, de Warande en Public Space. Met steun van onder meer de Vlaamse Overheid en de Provincie Antwerpen. Een team van experten en kenners uit de regio gaf mee vorm aan de inhoud van boek en tentoonstelling.

 

Praktisch

EXPO
16 september tot 19 november 2017

vernissage op vrijdag 15 september - 19.30 uur panelgesprek, 20.30 uur officiële opening
woensdag tot zondag – 10 tot 17 uur – 5 euro (kortingstarieven mogelijk)
Expozaal de Warande, Warandestraat 42, Turnhout

BOEK
Vanaf 15 september te koop in de Warande en de boekhandel – 39,99 euro