STUDENT VERPLEEGKUNDE ONTWERPT PATI╦NTENFORMULIER VOOR SLACHTOFFERS VAN RAMPEN WERELDWIJD

Bekijk alle nieuwsberichten »

03-12-2017

 

Frank de Jong uit Heist-op-den-Berg, student aan hogeschool Odisee (Campus Brussel), is genomineerd voor de Bachelorprijs. Voor zijn eindwerk Verpleegkunde werkte Frank een patiëntenformulier uit waarmee interventieteams wereldwijd slachtoffers van rampen veel makkelijker dan voordien kunnen helpen. “Het formulier houdt rekening met de regels van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en is in tientallen talen beschikbaar.”

Franks formulier wordt gebruikt door zogeheten Emergenecy Medical Teams (EMT's), die medische noodhulp verstrekken aan slachtoffers van humanitaire rampen. De teams rukken uit wanneer het lokale gezondheidssysteem overrompeld is. “En daar komt mijn patiëntenformulier in beeld. Het formulier is zowel op papier als digitaal beschikbaar, in tientallen talen, is overal te raadplegen, goedkoop en gemakkelijk in gebruik.”

Belang van patiëntenrechten

Patiëntenrechten liggen aan de basis van deze oplossing, benadrukt Frank. “De patiënt krijgt een papieren kopie van het patiëntenformulier in een taal naar keuze. Momenteel zijn er vijftig talen beschikbaar. Het eindresultaat is een verwerkingssysteem dat niet alleen rekening houdt met de minimale standaard van de WHO, maar daarbovenop een volwaardig patiëntendossier levert, met een overzicht van alle verstrekte hulp. De selectie van gezondheidsindicatoren dekt 98 % van symptomen die werden vastgesteld bij 10.000 patiënten uit vijf soorten humanitaire rampen. Het formulier is intussen al bij duizenden slachtoffers gebruikt.”

Atypische student

Frank is naar eigen zeggen een atypische student. “Ik heb mijn bachelordiploma Verpleegkunde aan Odisee gehaald terwijl ik voltijds werkte als zelfstandig informaticus. Daarnaast zet ik me al tien jaar in als humanitair vrijwilliger. Aanvankelijk bij het Rode Kruis, later – en nog altijd – als brandweerman en ambulancier, als verpleegkundige voor de ngo Dokters van de Wereld en als logistiek ondersteuner bij het Belgische hulpverleningsteam B-FAST. Het idee voor mijn bachelorproef is trouwens ontstaan tijdens mijn B-FAST-missie in de Filipijnen na tyfoon Haiyan, eind 2013.” Frank studeert vandaag nog altijd: hij volgt de Bachelor-na-bacheloropleiding Intensieve Zorg en Spoedgevallenzorg. “Het wordt dus nog even druk dit semester!”