SOCIAAL ARTISTIEK PROJECT: DE KLEINE PARADE 2018

Bekijk alle nieuwsberichten »

10-04-2018


Cultuurprijswinnaar stad Geel 2017

 


Vanuit de opleiding Sociaal Werk van de Thomas More Hogeschool Kempen zetten we voor de derde keer met 8 partners een Sociaal-Artistiek project op in Geel in de periode van februari tot en met mei 2018. Sociaal-Artistiek Werk is een laagdrempelige methodiek om via kunst, in de brede zin van het woord uitsluiting te bestrijden en welzijn te verhogen. We vertrekken vanuit de krachten, artistieke talenten, verhalen en vragen van mensen in kwetsbaarheid.

Samen met een kunstenaar zoeken we naar rakende beelden, woorden, muziek, drama of dans waarin mensen hun verhaal krachtig vorm kunnen geven. Dit artistiek product delen we met een breed publiek.

Op 8 verschillende plekken in Geel lopen één kunstenaar, een 10 - 15 tal personen in kwetsbare situaties en 3 studenten Sociaal Werk een Sociaal-Artistiek traject. In totaal krijgen 80 personen die in kwetsbare situaties leven in Geel de kans om via artistiek werk opnieuw in hun kracht te komen.


Hierbij een overzicht de partners en kunstenaars:

    WZC Wedbos: Marc Cruysberghs, beeldend kunstenaar werkt met de bewoners.
    Centrum voor basiseducatie en Al-arm: Nabil Khemir is muzikant en werkt met personen met een migratie achtergrond en mensen in kwetsbaarheid rond muziek.
    JAC XXL: Cartoonist Nanou werkt met jongeren in kwetsbaarheid in het JAC rond cartoonsMPI Oosterlo: Conz is beeldend kunstenaar en zal werken rond film, stop motion of sketch met jongeren met een verstandelijke beperking. Contactpersoon is bert.claes@MPI-oosterlo.be Adres: Eindhoutseweg 25, 2440 Geel
    Theateratelier Thomas More Kempen: Kevin de Pelsmaker en Goele Sterckx werken met cursisten met een verstandelijke beperking, bewoners van het MPI en van het OPZ rond theater.
    OPZ: Bert Van Laethem, muzikant werkt rond muziek met personen in psychische kwetsbaarheid in het OPZ.
    Ehsan Rahimi Tembi (regisseur) maakt met Yellow Image, een artistieke groep personen met een migratie achtergrond van ’t Origineel een filmreportage over de kleine parade 2018. In de reportage volgen ze enkele deelnemers en tonen ze de welzijnsverhogende effecten van sociaal artistiek werk.
    MPI Oosterlo: striptekenaar Conz werkt rond stop motion film met bewoners.
    Refuchances Geel: een groep asielzoekers brengt in een theaterstuk hun verhaal van op de vlucht zijn en een plek zoeken in ons land en onze stad.


Vrijdag 18 mei 2018 is er om 19.30u  een afsluitend toonmoment in het cultureel centrum De Werft waar de 7 artistieke producten worden gepresenteerd aan een breed publiek uit de regio.

Het beeldend werk wordt tentoon gesteld binnen de eigen organisatie en de bib van Geel. Via deze Sociaal-Artistieke methodiek krijgen personen in kwetsbaarheid weer greep op hun verhaal, ervaren ze dat ze iemand zijn met een verhaal dat gehoord mag worden. Ze ervaren de kracht van het verbeelden en verwerven een publiek podium om hun stem te laten horen. Doordat het artistiek traject over de hele lijn inclusief is opgevat (studenten Sociaal Werk nemen deel en creëren mee), ervaren personen in  kwetsbaarheid dat ze uniek zijn zoals iedereen en volwaardig kunnen participeren aan de samenleving. Ook kunstenaars in kwetsbaarheid ervaren dat ze in hun kracht kunnen komen, kansen krijgen te doen waarin ze goed en nodig zijn voor onze samenleving: een publiek raken met beelden en artistieke vormen die een samenleving een spiegel voorhouden en in beweging kunnen brengen.

De inkomprijs bedraagt 5 EURO. Personen met een vrije tijdspas betalen 2.5 EURO.