Brand Magazijn De Grabbelton

Bekijk alle nieuwsberichten »

13-04-2018

De brand in het magazijn aan de Morkhovenseweg is onder controle

 Het gebied waarbinnen mogelijk asbestvezels zijn neergekomen is intussen afgebakend. De bewoners in dit gebied zullen schriftelijk verwittigd worden. Het gaat om de percelen en woningen binnen de rode zone op het kaartje. In een ruimer gebied rond de brand kan er neerslag van roet en andere producten zoals polyester zijn. Hebt u geen brief ontvangen, dan mag u zelf opruimen.

 

Bericht voor de bewoners van de rode zone

 

Bij de brand in het magazijn aan de Morkhovenseweg op 12 april 2018 zijn asbestdeeltjes vrijgekomen. Die zijn afkomstig van het dak van het magazijn dat bestond uit asbesthoudende golfplaten. Dit is vastgesteld door een gespecialiseerde firma. Er werd een perimeter afgebakend. Het betreft een beperkt gebied.

 

De brokstukken vormen niet onmiddellijk een gevaar voor uw gezondheid. Toch vermijdt u best zoveel mogelijk elk contact door onderstaande instructies op te volgen:

•                      Voetpaden, balkons en terrassen, daken, groenperken en tuinen worden best zo weinig mogelijk betreden. Ook werkzaamheden in de tuin worden voorlopig beter uitgesteld (gras maaien, onkruid wieden…).

•                      Stap niet op puin of brokstukken: als het materiaal verpulvert, komen er asbestvezels vrij die u kunt inademen of die zich vasthechten aan uw schoenen of kledij.

•                      Bent u toch buiten geweest, dan is het aangewezen de schoenzolen goed te reinigen met een vochtige doek en deze doek in een plastic zak bij het afval te gooien. Zo vermijdt u dat asbestpartikels naar binnen worden gebracht. Het is nog beter uw schoenen uit te doen als u binnengaat en ze aan de deur te laten staan.

•                      Groenten en fruit uit de tuin worden best grondig gespoeld voor gebruik.

•                      In afwachting van de schoonmaak van het terrein laat u ramen en deuren dicht. Bij droog weer en wind kunnen de asbestpartikels opnieuw opwaaien en zo in huis komen.

•                      Laat uw kinderen niet met de brokstukken spelen.

•                      Huisdieren die in huis zitten, houdt u best binnen..

•                      Huisdieren die buiten zaten en via hun vacht of poten asbestdeeltjes naar binnen zouden kunnen brengen, laat u buiten zitten. Was hun vacht en poten.

 

We vragen uitdrukkelijk om niet zelf te starten met schoonmaken. Stad Herentals neemt contact met een gespecialiseerd bedrijf dat de schoonmaak doet. Zij zullen snel met u contact op nemen.

 

Hebt u over deze brand nog vragen, aarzel dan niet om contact op te nemen met de dienst omgeving van stad Herentals, Koen Dierckx, 014-28 50 50.