Na weigering FAVV ziet toekomst dierenmarkt er bijzonder somber uit

Bekijk alle nieuwsberichten »

10-05-2018

 

 

Het gemeentebestuur is zwaar ontgoocheld in het negatieve antwoord van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) over onze wekelijkse dierenmarkt. Na een overleg met het FAVV enkele weken geleden werkte het gemeentebestuur een sterk voorstel uit om parallel met onze dierenmarkt wekelijks een particuliere vogelhobbybeurs te laten doorgaan. Dit was – samen met nog extra voorzorgsmaatregelen - een uitstekende oplossing voor het verbod dat particuliere hobbykwekers al bijna een jaar lang weert van onze openbare markt. Dit verbod is één van de maatregelen van het FAVV tegen de Vogelgriep. Nu het FAVV dit voorstel van tafel veegt, ziet de toekomst van onze wekelijkse dierenmarkt – een traditie van meer dan 175 jaar – er bijzonder somber uit.

 

Sinds het FAVV particuliere vogelverkopers verbiedt om op onze wekelijkse dierenmarkt te staan, heeft deze wekelijkse traditie bijzonder veel van zijn charme verloren. Dalende bezoekersaantallen zijn het onvermijdelijke gevolg. Het gemeentebestuur krijgt aanhoudend klachten van particuliere vogelverkopers die niet begrijpen waarom zij geweerd worden.

 

Bijzonder wrang

Als gemeentebestuur kunnen we niet anders dan de opgelegde maatregelen te respecteren. Toch is het bijzonder wrang om te zien dat – sinds de maatregel werd ingevoerd - op tal van andere locaties particuliere hobbybeurzen ontstaan waar vogels uit alle windstreken worden samengebracht, getoond en verkocht. Bovendien vernamen we van meerdere particuliere vogelverkopers dat de professionelen hun vogels tegen dumpingprijzen opkopen, om… vervolgens op onze dierenmarkt aan te bieden.