Vrijwilligers meten luchtkwaliteit in Herentals en deelgemeenten

Bekijk alle nieuwsberichten »

03-06-2018

 

Het stadsbestuur deed de afgelopen maanden een uitgebreid onderzoek naar de luchtkwaliteit in Herentals, Noorderwijk en Morkhoven. De stad deed daarbij beroep op een aantal vrijwilligers. De vrijwilligers fietsten van vrijdag 27 april tot donderdag 31 mei telkens een vastgelegde tocht van ongeveer 10 kilometer. Tijdens de fietsroutes werden metingen uitgevoerd met airQmap, een mobiel meetplatform (www.airQmap.be) ontwikkeld door VITO, dat toelaat om de luchtkwaliteit nauwkeurig in kaart te brengen. Dit gebeurde via herhaalde metingen langs een vooraf uitgestippeld traject. Enkel bij regenweer bleven de vrijwilligers binnen.

Er waren ook drie vaste meetposten verspreid, een aan de Lakenhal, een aan het Dorphuis van Noorderwijk en een aan de Herenthoutseweg, vlakbij de autosnelweg en de industriezone.

De resultaten van het onderzoek worden binnenkort bekend gemaakt. Het stadsbestuur wil de resultaten vergelijken met die van Curieuzeneuzen, waar in Herentals ook heel wat meetpunten van waren. De resultaten van beide meetcampagnes moeten het stadsbestuur in staat stellen om de juiste beslissingen te nemen om de luchtkwaliteit in onze stad en deelgemeenten te verbeteren.

Het onderzoek werd uitgevoerd door VITO. De kostprijs bedraagt 42.834 euro.