Michel Van Hoof laat zich als schepen vervangen door partijgenoot Machteld Ledegen

Bekijk alle nieuwsberichten »

09-09-2019

 

Eerlijke en open politiek vertrekt vanuit een eerlijk engagement. Vanuit die gedachte gaf schepen Michel Van Hoof onlangs aan dat hij zich niet de juiste persoon op de juiste plaats voelt binnen het schepencollege. Michel wil niet diegene zijn die jaren aan een betaald zitje blijft vasthouden, terwijl hij aanvoelt dat anderen daar beter werk kunnen leveren voor Herenthout. Michel heeft eerlijk en met volle moed geprobeerd en nu even oprecht aangegeven dat schepen zijn en alles wat daar bij hoort, niet 100% zijn ding is. 


Sinds deze legislatuur vergadert het schepencollege in Herenthout overdag en wordt er meer aanwezigheid verwacht van de uitvoerende mandaten. Dit maakt dat burgemeester en schepenen ook tijdens de daguren zoveel mogelijk beschikbaar moeten zijn voor overleg met de diensten.


Na de verkiezingen van oktober 2018 was Machteld Ledegen op basis van haar verkiezingsresultaat in de mogelijkheid een schepenambt op te nemen. Zij gaf toen aan dat zij het belangrijk vond dat ook nieuwe mensen hun kans kregen om een politiek mandaat op te nemen, hoewel zij steeds bereid bleef in te springen waar nodig. In overleg en in goede verstandhouding zal Machteld nu de plaats innemen van Michel.


In de tweede helft van de legislatuur zal Sander Ooms de bevoegdheden van Machteld overnemen.
Schepen Willy Torfs, die aanvankelijk zou worden opgevolgd door Sander Ooms in 2022, zal daardoor de volledige legislatuur zijn schepenmandaat blijven uitoefenen.


Om zoveel mogelijk evenwicht en continuïteit in de schepenbevoegdheden te behouden tijdens de resterende periode van de legislatuur, zijn deze herverdeeld als volgt:


Machteld Ledegen/Sander Ooms:


• Cultuur en bibliotheek
• Jeugd
• Ontwikkelingssamenwerking
• Onderwijs en muziekacademie


Willy Torfs:


• Sociale zaken
• Huisvesting
• Leefmilieu
• Dierenwelzijn


Stefanie Vrins:


• Ruimtelijke ordening
• Sport
• Communicatie en ICT
• Toerisme
De bevoegdheden van burgemeester Stijn Raeymaekers en schepen Maurice Helsen blijven ongewijzigd.


Persoonlijke reactie Michel Van Hoof:


“Ik heb voor mezelf de balans opgemaakt en heb gezien dat schepen zijn en alles wat daar bij komt kijken, niet echt mijn ding is! Om ervoor te zorgen dat het nieuwe bestuur de goede weg kan blijven volgen heb ik besloten om de handdoek in de ring te gooien. Let wel, ik ben echt niet over één nacht ijs gegaan. Dit is een weloverwogen beslissing geweest. Ik heb met mijn beste vrienden gesproken en dan alles op een rijtje gezet.


Oké, ik kan nog iets meer dan 5 jaar gewoon blijven zitten, en eerlijk, dat lijkt misschien financieel aantrekkelijk, maar zo zit ik niet in elkaar. Dat zou ook niet eerlijk zijn tegenover mijn kiezers en de belastingbetaler! Ik vond dat vroeger niet kunnen en nu dus ook niet.


Ik wil terug 100% mezelf kunnen zijn in wat ik doe en laat en ervaar het schepenambt daar soms als een belemmering. Als Michelleke zijn eigen niet kan zijn is hij Michelleke niet meer!


Zo, ik begrijp dat de meesten wel even op hun stoel moeten gaan zitten maar neem gerust van mij aan dat dit voor iedereen het beste is om Herenthout terug helemaal op de rails te krijgen. En dat willen we toch allemaal?
Ik wil hierbij benadrukken dat dit 100% mijn beslissing is en dat ik blij ben dat ik dit in goede verstandhouding met mijn partij EENHEID heb kunnen bespreken.


Allemaal bedankt voor het vertrouwen dat jullie mij gaven!
Tot in het dorp!”

 

Reactie Burgemeester Stijn Raeymaekers:


“Ik was enerzijds verrast door de melding van Michel en aan de andere kant misschien ook niet. We kennen allemaal de typische en vrolijke lach van Michel en als je die plots minder hoort, dan scheelt er iets. Toen Michel me vertelde dat hij niet gelukkig was als schepen, hebben we hierover samen gezeten en er open over vergaderd met de partij.
De oplossing die nu is gevonden, is zoveel mogelijk gericht op evenwicht en continuïteit voor de gemeente. In het lopende veranderingstraject is dat belangrijk voor alle betrokken partijen.


Het verdient in mijn ogen vooral respect dat er politici als Michel zijn, die vanuit hun hart en gevoel blijven handelen. Het is soms makkelijk gezegd, maar moeilijk gedaan om idealen boven financiën te plaatsen. Het vertrek van Michel als schepen is één ding, de toekomst met Michel als vriend en partijgenoot is minstens even belangrijk.
Ik weet dat Michel al volop bezig is met zijn toekomst te plannen en wens hem daar alle succes bij.”