10-daagse van de Geestelijke Gezondheid

Bekijk alle nieuwsberichten »

04-10-2019

 Wereldwijd is 10 oktober uitgeroepen tot de Dag van de Geestelijke Gezondheid. Geestelijke gezondheid mag geen taboe zijn! Psychische kwetsbaarheid moet bespreekbaar zijn. ‘Samen veerkrachtig’ is dit jaar de rode draad van de tiendaagse, want veerkracht zorgt ervoor dat u zich goed in uw vel blijft voelen, zelfs bij tegenslag, en dat u er misschien nog sterker uitkomt.

Ook de stad Herentals doet mee aan deze tiendaagse, want geestelijke gezondheid belangt iedereen aan. Eén op de drie mensen wordt geconfronteerd met geestelijke kwetsbaarheid. Daarom wil het stadsbestuur niet enkel inzetten op het bevorderen van de fysieke gezondheid van zijn inwoners, maar ook op het mentaal goed voelen.

Complimenten op de vrijdagmarkt

Op de vrijdagmarkt van 4 oktober kunnen bezoekers kennismaken met enkele lokale organisaties die ondersteuning bieden aan mensen met psychische problemen. Jean Til, wereldkampioen complimenten geven, verrast de marktbezoekers en beloont iedereen met een reeks fonkelende, doelgerichte en op maat gemaakte complimenten. Aan de kleurrijke stand van de stedelijke dienst participatie & preventie kunnen bezoekers een complimentje kiezen uit de complimentenboom en dat aanbieden aan iemand die een opkikker kan gebruiken. Of ze kunnen voor zichzelf een gevoelsbutton kiezen en die opspelden. Op deze manier willen we psychische kwetsbaarheid bespreekbaar maken.

Positieve spreuken

Tijdens de campagne zullen er in de Herentalse winkelstraten en op openbare gebouwen positieve spreuken verschijnen zoals Jouw goedemorgen, maakt mijn dag goed of Probeer een regenboog te zijn in iemand zijn wolk. Met deze actie willen we niet alleen een glimlach toveren op ieders gezicht, maar mensen ook doen nadenken over hun geestelijke gezondheid.

Goed-Gevoel-Stoel

Om de mentale veerkracht bij de meest kwetsbaren te versterken, wordt er in Herentals de praatsessies Goed-Gevoel-Stoel georganiseerd. Want als u zoveel zorgen hebt, klinkt u goed in uw vel voelen wel heel veraf, dus ook hen wil de stad zeker ondersteunen. Het stadsbestuur werkt hiervoor samen met het Armoedeoverleg, Logo Kempen, Liberale Mutualiteiten Plus en Vormingsplus Kempen.

 
Herentals Gezonde Gemeente

Op 4 oktober zal schepen van sociale zaken Peter Bellens het charter Gezonde Gemeente ondertekenen. Hiermee engageert het stadsbestuur zich om een succesvol lokaal preventief gezondheidsbeleid uit te bouwen en van Herentals een Gezonde Gemeente te maken. Dat betekent dat we iedereen, en de meest kwetsbaren in het bijzonder, kansen bieden en stimuleren om gezond te leven in een gezonde omgeving.

Herentals, één van de 41 Vlaamse warme steden en gemeenten

Bij het charter Gezonde Gemeente gaat het niet enkel om lichamelijke, maar ook geestelijke gezondheid. Herentals neemt daarom samen met 41 andere steden en gemeenten deel aan het project Warme Steden en Gemeenten. Dit is een project van het fonds Ga voor Geluk, dat de mentale gezondheid van kinderen en jongeren wil verbeteren en beschermen. Een Warme Stad of Gemeente verenigt alle organisaties die werken aan het mentale welzijn van kinderen en jongeren en bundelt zo de krachten om de veerkracht van kinderen en jongeren te verhogen. Een goede geestelijke gezondheid in de jeugdjaren vormt immers de basis voor gezondheid en welbevinden in het latere leven en kan psychisch leed vermijden. Binnenkort ziet u dan ook Warme William verschijnen in het straatbeeld. Deze campagne wil jongeren en hun omgeving aanzetten om kwetsbaarheid te delen en empathisch te luisteren naar elkaar zonder oordeel.

Het stadsbestuur wordt ondersteund door Logo Kempen en een consortium van het Vlaams Instituut Gezond Leven, de Vlaamse Logo's, initiatiefnemer Fonds GavoorGeluk en het onderzoekscentrum LUCAS KULeuven.