Maandag 11 november brengt Vocaal Ensemble Markant twee uitvoeringen

Bekijk alle nieuwsberichten »

05-10-2019

 

 Begin september heeft Vocaal Ensemble Markant 19 kaarsjes mogen uitgeblazen. Al 19 jaar lang tracht dit Herentalse koor zijn publiek telkens weer te verrassen en te begeesteren met boeiende thematische concerten, waarin alle mogelijke genres aan bod komen. Zo bracht Markant eerder al concerten over dieren, over de nacht of over eten en drinken. Programma’s rond Spaanse muziek, muziek uit de lage landen, Amerikaanse muziek en vorig jaar nog passeerden Scandinavische en Afrikaanse muziek de revue. Ook grotere muzikale werken stonden al op het programma, zoals het requiem van Fauré in 2009, het Magnificat van Vic Nees in 2012 en het requiem van Duruflé samen met het Requiem for the living van Dan Forrest in 2016. Het allereerste concert van Markant, op 7 januari 2001 in de gasthuiskapel, was getiteld Zo d’ouden zongen… Tijdloze muziek uit renaissance en barok.

Nu, 19 jaar later, keert Markant terug naar de barokmuziek, en hoe? Op maandag 11 zal het koor, in samen met het orkest ensemble a en met vocale solisten Rozelien Nys en Wim Vandebeek de barokopera Dido and Aeneas, wellicht het bekendste werk van de Engelse componist Henry Purcell, uitvoeren in cultuurcentrum ’t Schaliken in Herentals.

Dido en Aeneas vertelt het verhaal van de liefde tussen Dido, de koningin van Carthago, en de Trojaanse held Aeneas tijdens zijn omzwervingen op weg om de stad Rome te stichten. Door de snode plannetjes van een aantal heksen, wordt deze liefde echter onmogelijk gemaakt. Ondanks het dramatische einde, met de prachtige en aangrijpende aria “When I am laid in earth”, bevat deze erg toegankelijke opera ook veel humor, en dit vooral in de scènes met de samenzwerende heksen.

Markant heeft ervoor gekozen om dit tijdloos verhaal een hedendaagse invulling te geven door het zich te laten afspelen in een vluchtelingenkamp. Aeneas was immers een vluchteling van de Trojaanse oorlog, maar ook Dido was, voor ze Carthago stichtte, gevlucht uit haar geboortestad Tyrus, omdat haar broer Pygmalion haar rijkdom te zeer begeerde. In het voorprogramma van de opera, met als titel Songs of the exiled, brengt Markant aansluitend bij dit vluchtelingenthema a capella een aantal hedendaagse koorliederen en spirituals, die vertellen ze over oorlog en ontheemding, maar vooral over hoop op een beter leven en een betere wereld.

Hoewel het voor Markant niet de eerste keer is dat ze muzikaal hun nek uisteken, vormt de scenische uitvoering van volledige opera toch wel een bijzondere uitdaging.  Naast de twee titelrollen, worden alle solistische partijen door leden van het koor gezongen en ook de kostuums en het decor werden door leden van het koor ontworpen en uitgevoerd.

Vocaal Ensemble Markant brengt Dido and Aeneas van Henry Purcell op maandag 11 november in cultuurcentrum ’t Schaliken. Er is een voorstelling om 14:30 en een voorstelling om 19:00 uur. Kaarten kosten € 18 en zijn verkrijgbaar via ’t Schaliken (online, via mail, telefonisch of aan de ticketbalie). De avondvoorstelling is zo goed als uitverkocht. Voor de namiddagvoorstelling zijn nog kaarten beschikbaar.

Voor de meerwaardezoeker geeft dirigent Joris Van Hasselt een uitgebreide inleiding op de opera op dinsdag 5 novembe om 20:00 uur in de auditiezaal van de academie voor woord, muziek en dans in de Hikstraat. Deelname aan deze inleiding kost € 5 per persoon en hierin is een drankje inbegrepen. Plaatsen zijn beperkt en kunnen gereserveerd worden via de website van Markant www.ensemblemarkant.be.