Zware brand vernielt bakkerij in Herentals

Bekijk alle nieuwsberichten »

29-12-2019

( Bron GVA - Marc Peeters )

 Een zware brand heeft zaterdagavond de vestiging van de bakkerij Vanalles & Nogwat in Noorderwijk (Herentals) vernield. Naar de oorzaak van de brand wordt nog gezocht. Tijdens het bestrijden van de vlammen bleef het centrum van Noorderwijk urenlang afgesloten voor alle verkeer. Gewonden zijn er niet, maar de materiële schade is groot.

De brand ontstond even over 17 uur. “Toen we ter plaatse kwamen, werden we buiten opgewacht door de mensen van de bakkerij”, vertelt commandant Sus Meulemans van brandweerzone Kempen. “Op dat ogenblik stond het hele gebouw van voor naar achter onder de rook. Het gaat om een lang smal pand met een winkel aan de straatkant met daarboven een woongedeelte, en een bakkerij achteraan.”

“We zijn het pand zowel aan de voorkant als aan de achterkant binnen gedrongen, maar die aanval hebben we een paar keer moeten afbreken omdat het veel te heet werd binnen. Het gaat om een zeer solide gebouw opgetrokken uit bakstenen muren en een dak in beton waardoor de hitte binnen bleef. Uiteindelijk zijn we er dan toch in geslaagd om de brandhaard te lokaliseren in het midden van het gebouw en die te doven.”

“Totaal verlies”

De brand ging gepaard met een enorme rookontwikkeling. De hulpdiensten sloten de straat Ring - dat is de doortocht door Noorderwijk - af voor alle verkeer. Na een paar uur blussen kon een eerste balans opgemaakt worden. “De bakkerij heeft zeer zware schade opgelopen en daar kunnen we wellicht spreken van een totaal verlies”, vreest Meulemans. “In de winkel vooraan is er geen brandschade maar het water en de rook hebben zware sporen nagelaten. In het woongedeelte boven de winkel lijkt de schade nog mee te vallen, maar omdat alle nutsvoorzieningen in het pand afgesloten zijn, kunnen de bewoners niet meteen terug.”

Toen de brand uitbrak, waren de bewoners niet thuis. “Het gaat om een gezin met vier kinderen”, zegt burgemeester Mien Van Olmen. “Voor hen wordt naar een oplossing gezocht.”

De getroffen bakkerij Vanalles en Nogwat maakt deel uit van een groep met vijf verkooppunten. Naast Noorderwijk zijn er ook winkels in Westmeerbeek, Hulshout, Keerbergen en Beerzel.