Stad neemt extra maatregelen

Bekijk alle nieuwsberichten »

11-03-2020

 

De regering kondigde extra maatregelen aan die de verspreiding van het coronavirus in ons land zoveel mogelijk moeten vertragen. De stad Geel volgt de richtlijnen van de overheid. Zo annuleert de stad de Paas-TD van 2 april en neemt ze een aantal extra preventieve maatregelen om haar kwetsbare groepen zo goed mogelijk te beschermen.
België blijft in versterkte fase twee. Scholen blijven open, mensen mogen blijven gaan werken en mogen blijven het openbaar vervoer gebruiken. De regering doet wel enkele aanbevelingen om het risico op contact met besmette personen zoveel mogelijk in te perken.


Advies om evenementen boven de 1000 mensen binnen af te gelasten


De regering adviseert om evenementen met meer dan 1.000 deelnemers die binnen plaatsvinden, af te gelasten. Voor evenementen buiten, zoals sportevenementen, zijn er geen beperkingen. Mensen die een hoger risico lopen op besmetting wordt aangeraden om grote massa's te vermijden.


• De stad Geel besliste om de Paas TD op 2 april af te gelasten. Verder staan er tot half april geen indoor evenementen boven de 1000 personen gepland. Voorlopig zijn er geen andere evenementen afgelast maar dit kan steeds aangepast worden. We volgen hier het advies van de overheid.


• De stad geeft het advies aan haar verenigingen en organisatoren om activiteiten voor of risicodoelgroepen tot half april te annuleren of uit te stellen.


Sluiting lokale dienstencentra en verbod op bezoek aan het woonzorgcentrum Wedbos


Om verdere verspreiding van COVID-19 virus tegen te gaan, wordt, na overleg met de koepelorganisaties, gevraagd om de lokale dienstencentra te sluiten ten laatste op donderdag 12 maart 2020. Deze regeling geldt voorlopig tot en met maandag 13 april 2020. Stad Geel neemt een aantal extra preventieve maatregelen om haar kwetsbare groepen zo goed mogelijk te beschermen.


• De stad sluit het lokaal dienstencentrum Luysterbos vanaf donderdag 12 maart 2020. Alle groepsactiviteiten en bijeenkomsten in het lokaal dienstencentrum en WZC Wedbos worden geannuleerd tot en met maandag 13 april. Lokaal dienstencentrum Luysterbos bevindt zich in hetzelfde gebouw als woonzorgcentrum Wedbos. Door deze maatregelen te nemen wil de stad de bewoners van haar woonzorgcentrum en de Geelse senioren extra beschermen.


• De dienstverlening van de sociale dienst en dienst sociale zorg blijft gegarandeerd en geopend.


• Het stadsbestuur beslist preventief om vanaf donderdag 12 maart geen bezoek meer toe te laten in woonzorgcentrum Wedbos. Het woonzorgcentrum zal met de families en bewoners bekijken hoe ze contact kunnen houden.  


• Ziekenhuis Geel raadt af om patiënten in het ziekenhuis te bezoeken, zeker wanneer deze 60plus zijn.


Thuis blijven bij symptomen


Het is zeer belangrijk om thuis te blijven als u ziek bent. Dit betekent ook dat u bij ziektesymptomen zoals koorts, hoest, ademhalingsmoeilijkheden niet op consultatie gaat bij uw huisarts maar telefonisch contact opneemt. Stad Geel, Ziekenhuis Geel, vertegenwoordigers van de huisartsen en de eerstelijnszorg bekijken momenteel hoe ze de zorg en consultaties voor mensen met symptomen beter kunnen organiseren. Meer informatie volgt nog.


Wat moet u doen bij ziektesymptomen (koorts, hoest, ademhalingsmoeilijkheden)?


1. Neem telefonisch contact op met uw huisarts. Ga niet naar de wachtzaal of het ziekenhuis! Ga enkel naar spoed wanneer u dringend medische hulp nodig heeft.


2. Uw huisarts geeft u de nodige richtlijnen.


3. Indien u een ziekteattest nodig heeft, spreekt u af met uw huisdokter hoe u dit kan bekomen (per post, digitaal, laten ophalen door een gezond persoon,…). Door de coronacrisis mogen huisartsen uitzonderlijk een ziekteattest bezorgen aan patiënten na een telefonisch contact, terwijl dat normaal enkel mag na een fysiek onderzoek.