Nieuwe hondenlosloopzones in de Kempense natuur

Bekijk alle nieuwsberichten »

06-04-2020


Honden krijgen ook hun eigen plek in Merodebossen, Hellekens en Most-Keiheuvel
 
Natuur en Bos van de Vlaamse overheid heeft drie nieuwe hondenlosloopzones ingericht, eentje in de Merodebossen (Herenthout), eentje in de Hellekens (Herentals) en eentje in Most-Keiheuvel (Balen). Een hondenlosloopzone is een omheinde zone waar honden, onder het waakzame oog van hun baasjes, in alle veiligheid kunnen rondlopen en spelen zonder anderen te hinderen.
 
Ravotten in de hondenlosloopzone


Elke gezonde hond moet zich eens kunnen uitleven. Ook zijn honden sociaal en willen ze graag met andere honden samen spelen. Daarom heeft Natuur en Bos van de Vlaamse overheid in drie Kempense natuurgebieden een hondenzone aangelegd. “Het is voor ons heel belangrijk dat iedereen zijn plek kan vinden in de natuur”, zegt Hildegarde Quintens, regiobeheerder van Natuur en Bos. “We moeten natuurlijk wel rekening houden met de ecologische draagkracht van het gebied, maar ook met de andere natuurbezoekers. Voor fietsers en kinderen zijn loslopende honden echt niet fijn. We merken dat vele bezoekers de regels niet respecteren en hun hond laten loslopen. We willen met aandrang vragen om dat niet te doen en hiervoor de hondenlosloopzones te gebruiken. Daarom zoeken we in onze gebieden, waar het kan, naar specifieke hondenlosloopzones.”
Op deze afgesloten plaats kunnen honden, onder het waakzame oog van hun baasjes, veilig vrij rondlopen en ravotten. De hondenzone is geen hondentoilet. ‘Ongelukjes’ moeten dan ook worden opgeruimd. Neem deze zakjes dan ook mee of drop ze in de voorziene vuilnisbak. Zo kan iedereen genieten van een mooie hondenzone.
 
Waar kan je ze vinden?


In de Hellekens in Herentals was er al een hondenlosloopzone op de opspuiting Hellekens langs de ring. De nieuwe hondenlosloopzone ligt in de Hellekens binnen de Ring. Deze losloopzone ligt vlak bij het centrum en is enkel te voet bereikbaar (wandelknooppunt 31). De hondenlosloopzone is ongeveer 0,7 hectare groot en werd vroeger reeds omheind met hagen. Op een deel van het perceel staat een jonge hoogstamboomgaard.
In de Merodesebossen in Herenthout is 1,2 hectare van het bos ingericht als hondenlosloopzone. Door het bos zijn een aantal paden aangelegd. Ze ligt vlak naast de parking aan de Merodestraat.
De hondenlosloopzone in Most-Keiheuvel ligt tussen de Heerbaan en de Pelterweg en is ongeveer 2,5 hectare groot. Ze ligt in een bebost stuk, waarin je een lus kan maken of waar je van de ene weg naar de andere kan wandelen om met je hond aangelijnd verder het gebied kan verkennen.
 
Aan de leiband in de rest van het gebied


In de rest van het gebied zijn honden ook welkom maar moeten ze aan de leiband. Vooral in de lente is de natuur heel kwetsbaar, dan vormt ze één grote kraamkliniek. De eerste jonge kieviten komen uit hun ei en jonge hazen lopen weer rond. Eenden zitten op het nest of hebben nu net jongen. Een groot deel van de reegeiten is ‘hoogzwanger’ en zijn niet zo snel als anders. Een ander deel heeft al reekalfjes op de wereld gezet. Reekalfjes liggen in de eerste levensdagen heel stil in het gras of tussen de bladeren en struiken in het bos. Loslopende honden kunnen deze dieren verstoren, wegjagen of zelfs doden.
 
Code oranje


Momenteel is het erg droog en brandgevaarlijk in natuurgebieden. Het heeft al een tijd niet geregend en pijpenstrootje en varens zijn zeer droog. De brandweer heeft al twee branden moeten blussen in de Kempense gebieden. We vragen aan iedereen om extra alert en voorzichtig te zijn. Een extra reden om je honden aan de leiband te houden.
 
Meer info:
Hondenlosloopzones: https://natuurenbos.be/hondenzones