Vraag uw mondmasker nu aan

Bekijk alle nieuwsberichten »

30-04-2020

 

De verspreiding van mondmaskers gebeurt in onze regio door de vijf gemeenten van Neteland. Dat zijn Herentals, Herenthout, Olen, Grobbendonk en Vorselaar. Al van bij het begin van de coronacrisis kunnen mensen die nood hadden aan mondmaskers bij ons terecht. Zo hebben we al honderden pakketten mondmaskers bezorgd aan artsen, thuisverpleging, zorgverleners, begeleiders in crèches, scholen en familieleden van besmette personen.

Dat lag aan het feit dat we al zeer snel een breed netwerk van vrijwilligers konden aanspreken voor verschillende taken, waaronder ook het maken van mondmaskers. Deze vrijwilligers kregen eerst via het AZ Herentals, en nu via de gemeenten, zelfmaakpakketjes voor mondmaskers. Op deze manier liggen er momenteel al 11.000 mondmaskers veilig klaar om bedeeld te worden in Neteland, en zijn er nog 15.000 in ontwikkeling. We hebben ook 50.000 exemplaren besteld bij maatwerkbedrijf Kaliber en 20.000 stuks bij IOK.

Dankzij deze aanpak kan de regio Neteland volgende week al starten met de bedeling van mondmaskers onder haar bevolking.
Masker nodig? Doe een aanvraag

De vraag naar mondmaskers is sinds de bekendmaking van de exitstrategie door de Nationale Veiligheidsraad groot. We willen er voor zorgen dat iedereen die een mondmasker nodig heeft, er ook een zal hebben. U kunt nu al online uw mondmasker aanvragen. Vanaf maandag 4 mei kan dit ook telefonisch. We vragen u wel om enkel een mondmasker aan te vragen, als u er effectief een nodig hebt. Heel wat mensen hebben thuis immers al een mondmasker, zelfgemaakt, gekocht of ontvangen via hun werkgever. We willen op dit moment aan de belangrijkste noden tegemoet komen. De bedeling zelf gebeurt huis aan huis, op basis van het aantal aanvragen.

Maximaal lokaal en sociaal

We zijn volop bezig om onze voorraad nog verder uit te breiden. Dat doen we maximaal lokaal en maximaal sociaal. We leggen onze voorraad aan op verschillende wijzen:

● De vrijwilligers, die ondertussen al 11.000 mondmaskers hebben gemaakt, zijn bezig om op korte termijn 15.000 nieuwe mondmaskers te maken. Zij maken mondmaskers uit een door het AZ Herentals gebruikte kunststof die voldoet aan alle kwaliteitsnormen. Hiervoor starten we naaiateliers op, waar mensen kunnen werken onder hygiënische en veilige omstandigheden. We zijn nog altijd op zoek naar extra vrijwilligers. Dat mogen ook mensen zijn die niet kunnen naaien. Er zijn immers taken genoeg, zoals stoffen knippen en mondmaskers inpakken.

● Vrijwilligers kunnen ook nog altijd thuis mondmaskers maken. Hier zijn nog een beperkt aantal pakketjes van beschikbaar.

● De regio Neteland koopt ook mondmaskers aan bij maatwerkfabriek Kaliber uit Herentals, waar mensen met een handicap werken. Daar werd een bestelling geplaatst van 50.000 mondmaskers. Deze maskers worden van katoen gemaakt en voldoen aan de federale kwaliteitsnormen. Op deze manier steunen we ook de sociale economie, die het momenteel bijzonder moeilijk heeft. Zo kunnen de medewerkers van Kaliber ook opnieuw aan het werk.

● De regio Neteland is ook ingestapt op de samenaankoop van mondmaskers door IOK. Hier werd een bestelling geplaatst van 20.000 stuks.

Op deze manier komen we aan een totaal van 96.000 mondmaskers. In onze regio wonen 70.000 mensen.

De regio Neteland volgt voor de verdeling van de mondmaskers de federale richtlijnen. Dat betekent dat er mondmaskers worden verdeeld aan iedereen vanaf 12 jaar (geboortejaar 2008 of vroeger). Kinderen jonger dan 12 jaar dragen het mondmasker niet correct, of hebben het mondmasker niet graag aan. Een alternatief voor een mondmasker bij kinderen is een sjaal of een buff.

Doe beroep op de lokale stoffenateliers

We wijzen u er ook graag op dat er verschillende stoffenateliers zijn in onze regio die op dit moment ook mondmaskers, weliswaar tegen betaling, aanbieden. Zij zijn een uitstekend alternatief voor de gratis mondmaskers die de regio Neteland verspreidt. Mocht u dus nood hebben aan extra mondmaskers, dan kunt u er daar zeker ook bestellen. Van de federale overheid ontvangt u later ook nog een tweede mondmasker.

Ik wil een mondmasker!

● Herentals - www.herentals.be/mondmasker of tel. 014-28 50 50
● Herenthout - www.herenthout.be/mondmasker of tel. 0490-66 72 98
● Olen - www.olen.be/mondmasker of tel. 014-27 94 47
● Grobbendonk - www.grobbendonk.be/mondmasker of tel. 014-51 10 20
● Vorselaar - www.vorselaar.be/mondmasker of tel 014-50 17 31

Bellen kan enkel tijdens de openingsuren van de loketten.