Gebruik blue bike stijgt enorm in Herentals, aantal ritten stijgt met 58% in 2019

Bekijk alle nieuwsberichten »

01-05-2020

 

 

 

 

Om die laatste kilometers tussen station en plaats van bestemming vlot, snel en comfortabel te overbruggen, is er Blue-bike. Je vindt de blauwe stadsfietsen in heel België aan 60 trein-, tram- en busstations en enkele P&R’s, en dus zo ook aan het station van Herentals, waar ze steeds meer aan populariteit winnen. “In februari 2019 zijn er 6 extra fietsen geplaatst vanwege de grote vraag, en dat heeft haar vruchten afgeworpen, want het aantal ritten steeg in 2019 met maar liefst 58%”, aldus schepen van mobiliteit Yoleen Van Camp (N-VA). Momenteel lijden ook de Blue Bikes onder de coronacrisis, maar in normale tijden winnen ze erg aan populariteit. Dat wijzen de cijfers van vorig jaar uit.

 

De populairste maand voor de Blue Bikes aan het station van Herentals in 2019 was de maand mei. Toen werden de fietsen voor maar liefst 536 ritten gebruikt. Ter vergelijking, in mei 2018 ging het om 229 ritten. Er waren 626 unieke gebruikers die van dit deelsysteem in Herentals gebruik hebben gemaakt in 2019. Yoleen Van Camp: “Nationaal kende Blue Bike een stijging van 24% van het aantal ritten, in Herentals is de stijging dus dubbel zo groot. Het toont de enorme nood die er is en het duidt aan dat de capaciteitsuitbreiding vorig jaar in februari ook echt nodig was. Indien nodig zal Blue Bike trouwens fietsen blijven bijplaatsen, zodat iedereen die een fiets wil, er ook één ter beschikking heeft.

 

Het is de ambitie van onze bestuursploeg in Herentals om nog veel meer in te zetten op dit soort van deelsystemen, zowel voor fietsen als auto’s. Daarnaast kunnen we met de Blue Bikes meer mensen aanmoedigen om met de trein of bus naar Herentals te komen, wat auto’s weghaalt uit ons centrum en uiteraard ook goed is voor de luchtkwaliteit.

 

Volgend jaar zal het station trouwens ook een volledig vernieuwde en overdekte fietsenstalling krijgen, met ook ruimte voor beveiligde plaatsen en comfortabele stalling van buitenformaat fietsen, zoals bakfietsen. Herentals wordt zo nog meer het fietsknooppunt van de Kempen. Ook in die nieuwe setting zal er uiteraard (een mooiere en modernere) plaats blijven voor de Blue Bikes.”

 

Of de stijging zich ook in 2020 zal doorzetten, is omwille van Corona afwachten. “Omdat Blue Bike een belangrijke schakel in het Herentalse openbaar vervoer is, en daarmee de mobiliteit van heel wat mensen garanderen, blijft het systeem – ook in coronatijd – beschikbaar aan het station voor noodzakelijke verplaatsingen”, aldus Van Camp.