Herentals krijgt zo'n 3.500 m2 terrasruimte extra

Bekijk alle nieuwsberichten »

16-06-2020


Groot zomerterras op Grote Markt en Kerkstraat, aan 't Sas en kanaal en in de deelgemeenten

Herentals krijgt deze zomer zo'n 3.500 m2 terrasruimte extra, bovenop alle bestaande terrassen. De Zuidkant van de Grote Markt wordt één grote zomerlounge met polyvalente (corona-proof) animatiecorner. Er komt een centrale zomerbar, en ook heel wat bestaande terrassen op de Grote Markt worden uitgebreid. Ook in de Kerkstraat komt dergelijke gezamenlijk opgezette zomerlounge, waar verenigingen een graantje kunnen meepikken. In Bovenrij, Zandstraat, Hofkwartier maar ook in heel wat andere straten is het terrasjesaanbod fors verruimd. Dito voor de deelgemeenten - goed voor een kleine 500 m2 extra terras. Aan het kanaal opent het populaire Jardin Albert opnieuw de deuren en aan 't Sas komt er een nieuw initiatief.

Neal Leysen, zaakvoerder MZE en voorzitter HéCafé (horeca Handelshart): "Samen met Handelshart en de Stad halen we het onderste uit de kan om de getroffen horeca zoveel mogelijk te ondersteunen. Vorige week regelde de stad op enkele dagen tijd de toekenning van zo'n 1 300 m2 terrasruimte extra, bovenop alle bestaande vergunde terrassen op openbaar en privé domein. Daar komt nu nog eens zo'n 2.200 m2 bij." In totaal komt er deze zomer in de Keizerstede dus zo'n 3.500 m2 terrasruimte extra bij (bovenop alle bestaande terrassen). Leysen is ook de bezieler van de zomerlounge die het hart van de Grote Markt zal omtoveren tot een prachtige belevingssite.

Yoleen Van Camp, schepen van middenstand: "Onze stad zal deze zomer nog meer the place to be zijn met loungy zomerbar en terrassen op de Grote Markt en in de Kerkstraat, met het "verenigingsterras", extra terrasruimte in kernwinkelgebied en daarbuiten, in alle 3 de deelgemeenten. De Grote Markt Zuid als centrale zomerlounge voor zo'n 200 plaatsen met streetfood, drinks en animatiesite aan den Boer (er wordt gedacht aan zaken als laatavondfilm, projectie van wedstrijden, toneel, standup, ... in afwachting van meer duidelijkheid rond de mogelijkheden voor evenementen in de zomer). Zowat alle horecazaken op de Grote Markt takken daarrond met eigen, fors uitgebouwde terrassen. In de Kerkstraat kunnen verenigingen - die ook zwaar lijden onder de coronacrisis - een graantje meepikken op dat gezamenlijk zomerterras. De combo met shoppen wordt met de extra terrassen in Zandstraat, Hofkwartier en Bovenrij ook zeker de moeite, met als verdoken pareltje tapasbar Las Tapas op de binnenkoer van het voormalige Francesco-paviljoen in de Bovenrij. De populaire Jardin Albert aan het kanaal krijgt extra tussenstop aan't Sas met een nieuw pop-up café aan het water. Baobab is terug te vinden op de site van vorig jaar, maar in een meer loungy zomerterrasjes-en-corona-proof-jasje (zonder luide muziek). In Noorderwijk is Café De Welkom blikvanger met een indrukwekkend terras (326 m2). En in Morkhoven Café Berkemus met XL terras aan de fietsostrade (Braakveld).

Burgemeester Mien Van Olmen, bevoegd voor veiligheid: "De vergunningen worden afgeleverd tot eind augustus, aangezien we in september hopelijk de kermis mogen verwelkomen. Iedereen kan alvast van start gaan op voorwaarde dat het terras veilig ingericht wordt en dat de coronamaatregelen gerespecteerd worden. De zomerlounge op de Grote Markt zal starten op 1 juli. De verkeersveiligheid is een uitdaging en wordt zeer kort opgevolgd. Er geldt vooralsnog in gans het kernwinkelgebied het woonerf en samen met de politie kijken we streng toe op de naleving van snelheid en parkeerroulatie. De komende weken bekijken we alvast of nog bijkomende maatregelen nodig zijn. We zullen er alles aan doen om een leesbaar,verkeersveilig en coronaproof centrum vol beleving aan te bieden.