Herentalse markt werkt aan comeback

Bekijk alle nieuwsberichten »

20-06-2020


Nieuwe opstelling vrijdagmarkt garandeert volle kramenrij

De Herentalse vrijdagen en zondagen missen de levendige marktkramen in hun vol ornaat. Post-corona komt de markt terug, in een nog beter jasje. En dat zal voor de vrijdagmarkt het jasje zijn van de Augustijnenlaan, waar de markt nu al verschillende keren per jaar te vinden is als er andere activiteiten op de Grote Markt doorgaan, zoals de kermis - en nu ook in tijden van corona in de beperkte opstelling. De nieuwe vrijdagmarkt wordt er op die manier één die net als de zondagmarkt àlle weken stabiel op dezelfde stek kan blijven. Bovendien wordt het een lusvormige markt vanaf de Grote Markt (kant cultuurcentrum), over de Fraikinstraat naar de Augustijnenlaan, met een volle kramenrij en ruime parkeermogelijkheden.

De opwaardering van de vrijdagmarkt werd al besproken voor de corona-crisis. Op de zuidkant van de Grote Markt wilde een tiental kramen immers graag verhuizen naar de Augustijnenlaan, omdat de markt daar voller is. Een vraag die in principe volgens de letter van het reglement ingewilligd kan worden. Het gaat om een luxeprobleem in se, want waar zowat overal de marktkramen inkrimpen is dankzij de vele gemotiveerde marktkramers en de blijvende aandacht van het vorige en huidige bestuur de Herentalse markt altijd een succes gebleven, en is het aantal kramen redelijk constant gebleven. Aan de zuidkant van de Grote Markt bleef het succes uit, mogelijks omdat de marktkramen onderbroken zijn met terrassen en straatmeubels of door de sporadische verhuis omwille van de evenementen. Komt nog bij dat de Herentalsenaar ook aangaf dat de zuidkant van de Grote Markt opgewaardeerd moet worden als belevingsplein.

Het stadsbestuur wilde een duurzame oplossing voor elkéén van de betrokken marktkramers en werkte een aantal scenario's uit. De bespreking werd verdergezet in het nieuwe marktcomité en op de gemeenteraad, waar de oppositie aandrong op een oplossing voor de "gaten" in de kramen op de Grote Markt (zuidkant). Het laatste marktcomité voor de coronacrisis vroeg aan de marktleiding om de twee overblijvende opties te onderzoeken en vervolgens de beslissing in handen van de marktkramers te leggen. Het marktcomité dat gepland was op de maandag na de afkondiging van de quarantainemaatregelen kon fysiek niet doorgaan, en ook de aangeboden digitale vergadervorm bleek voor de marktkramers niet evident. Zij lieten de marktleiding weten liever telefonisch bevraagd te worden, zowel als afgevaardigden van het marktcomité als de betrokken kramers, hetgeen geschiedde. 73,3% van de leden van het marktcomité stemden voor een structurele oplossing naar de Augustijnenlaan. Alle kramers met standplaats op de zuidkant werden individueel telefonisch bevraagd, nadat ze nog eens alle info van het marktcomité digitaal toegestuurd kregen. 20 van de 24 bevraagde kramers willen graag definitief naar de Augustijnenlaan. Het plan werd, via participatieve wijze, opgemaakt met alle betrokkenen. Het college keurde het gewijzigde marktplan op 15 juni goed en respecteert hiermee de gemaakte keuze en engageert zich om de practica op te nemen (opmaak brochure met definitieve standplaatsen van alle marktkramen, installatie van nieuwe elektriciteitskasten en uitvoering van het inplantingsplan). Op de raadscommissie gisterenavond werd het plan toegelicht. Er waren geen opmerkingen of vragen. Het marktcomité werd per mail geïnformeerd en vandaag vertrekken de brieven naar alle betrokken marktkramers.

Het college heeft de opdracht gegeven aan de marktleiding om op dezelfde wijze, dus met afstemming met de marktkramers, de timing voor de heropstart te bekijken. De nieuwe opstelling zou onmiddellijk ingevoerd kunnen worden post-corona. Het budget dat de marktvereniging en stad veil hadden voor de paaseditie van de markt, kan verschoven worden naar de heropeningseditie. Dan kan de marktbezoeker de vernieuwde markt, met een vollere kramenrij ineens bewonderen vanuit de richting van het station, of zoals bij de zondagmarkt vanuit het administratief centrum.