Herentalse vrijdagmarkt lokt bijna 3.700 bezoekers

Bekijk alle nieuwsberichten »

08-07-2020


Kwart meer bezoekers dan voor beperking kramen

3.677 mensen bezochten de laatste Herentalse vrijdagmarkt - de eerste editie na de beperkte opstelling. Dat is 26 procent meer dan de week ervoor, toen de markt verplicht beperkt was tot 50 kramen. De maximumcapaciteit werd op geen enkel moment overschreden en lag op het drukste moment nog zelfs de helft onder het maximumpotentieel. Daarmee is de nieuwe vrijdagmarkt een groot succes.

Dat de vrijdagmarkt van 3 juli niet onder een stralende hemel doorging, weerhield de trouwe marktbezoeker er allerminst van om present te tekenen. In totaal werd de vrijdagmarkt ‘nieuwe stijl' bezocht door 3.677 marktshoppers.

Schepen van Economie Yoleen Van Camp: "Met alleen al zo'n 130 vaste kramen (met abonnement) - en erg populair onder bollers (losse kramen zonder abonnement) - is onze Herentalse vrijdagmarkt bij de grootste uit de Kempen. We zijn dan ook zeer blij dat we dit kunnen doortrekken post-corona en op zoveel bezoekers konden rekenen. Ook aanstaande vrijdag belooft weer een succes te worden. Een steltloper zal corona-proof animatie brengen als alternatief voor de feestmarkteditie."

Burgemeester Mien Van Olmen, bevoegd voor Openbare Veiligheid: "Op het piekmoment, om 10.45 uur, waren er 545 bezoekers tegelijk op de vrijdagmarkt aanwezig. Dat is nog niet de helft van het maximumpotentieel van 1.140 dat de federale overheid oplegt om voldoende afstand tussen bezoekers te kunnen bewaren. Toch willen we ervoor zorgen dat iedereen maximaal beschermd is en zullen we mondmaskers verplichten vanaf deze week. We vragen mensen met aandrang om hun mondmasker mee te brengen. We hebben ook de opstelling aan het smalste stuk van het Hofkwartier ruimer gemaakt zodat de bezoekers daar meer ruimte hebben."

De gemiddelde bezoeker spendeert zo'n 20 minuten op de markt. Uit de tellingen blijkt dat ook een belangrijk deel van de marktbezoekers zijn bezoek aan de kramen met shopping en terrasjes in het centrum combineert.

De tellingen zijn ook een verplichting van de federale overheid in het kader van corona. Waar veel gemeenten hier externe expertise voor moesten inkopen, heeft de Herentalse ICT-dienst dit zelf ontwikkeld. Samen met het marktteam, waar tijdens corona ook redders en personeel van andere diensten (zoals het Netepark dat moest sluiten) mee insprongen, alsook de gewaardeerde hulp van de gemeenschapswachten, werden sinds de tellingen (24 mei) al 74.309 bezoekers geteld.

Het stadsbestuur wil de veiligheid van alle bezoekers en marktkramers garanderen en verplicht daarom vanaf 10 juli het dragen van een mondmasker op de vrijdagmarkt. De opstelling van de kramen aan het Hofkwartier is aangepast zodat de bezoekers de afstandsregel van 1,5 meter kunnen naleven. Het dragen van een mondmasker is voortaan ook verplicht op de zondagmarkt.
Vanaf donderdag 9 juli vindt u op www.herentals.be/marktdag een plan van de nieuwe indeling van de vrijdagmarkt.