250 JAAR VERBUECKEN ORGEL IN HERENTALS

Bekijk alle nieuwsberichten »

15-08-2020

 

Korte geschiedenis

 

Het monumentale orgel in de Sint-Waldetrudiskerk van Herentals werd 250 jaar geleden ingewijd.

 

Het waren de broers Fredericus Jacobus en Ludovicus Franciscus Verbuecken, zonen van de orgelbouwer Jacobus Verbuecken en kleinzonen van de Herentalse schrijnwerker Marcus Verbuecken, die in 1767 van de wethouders de opdracht kregen een groot, nieuw orgel te plaatsen in de prachtige kerk. Zij bouwden een fraai instrument met twee manualen, met respectievelijk 14 en 11 registers. Er kwam een nieuw rococo-doksaal aan de westkant van de kerk en daarboven troonde het imposante orgelmeubel, opgesmukt met verguldsel en beeldhouwwerk. Al deze werken werden voltooid in 1770.

 

Helaas kwam het orgel niet ongeschonden tot ons. Tussen de beide wereldoorlogen werden er ondes­kundige ingrepen gepleegd, die het nodig maakten dat de firma Pels van 1966 tot 1968 het instrument grondig onder handen nam. Het was niemand minder dan Flor Peeters die nu zijn stempel drukte op de ombouw en het vernieuwde instrument ook inspeel­de. Het orgel beschikt sindsdien over 3 klavieren en een pedaal. Het orgelmeubel en een aantal registers dateren nog van de 18de eeuw. Mechaniek en speel­tafel zijn 20ste-eeuws. Deze mix van oud en nieuw maken het Verbuecken/Pels-orgel niet alleen geschikt voor liturgische doeleinden, maar het wordt ook gebruikt als lesinstrument en voor gesmaakte orgelconcerten.

 

Een nieuwe editie van de brochure "Orgels in Herentals"

 

Naar aanleiding van de 250ste verjaardag van het Verbuecken-orgel, werd een nieuwe, volledig her­ziene uitgave gedrukt van de brochure "Orgels in Herentals". Samengesteld door Jan Cools en Bart Wuilmus, met medewerking van Patrick Roose, Luk Bastiaens en Bart Wynants, geeft deze op 60 pagi­na's, rijkelijk versierd met kleurenfoto's, een actueel en historisch overzicht van de verschillende orgels in Herentals, met name het orgel in de Sint-Waldetru­dis­kerk, het historische en het nieuwe orgel in de Sint-Catharinakerk, het orgel in het Oud Gast­huis, het orgel in het Besloten Hof en het orgel in de Sint-Janskerk. De brochure bevat bovendien een CD met orgelmuziek, uitgevoerd door Bart Wuilmus en Luk Bastiaens op de Herentalse orgels.

 

Het boekje "Orgels in Herentals" met CD kost € 10 en is te koop bij Toerisme Herentals, Grote Markt 35 of kan besteld worden via www.orgelherentals.be, info@orgelherentals.be of 0477/703287.

 

Bij de officiële voorstelling op 30 augustus is het boekje met cd uitzonderlijk te koop voor slechts € 5. Abonnees van het tijdschrift Orgelkunst ontvangen het gratis bij het septembernummer.

 

Activiteiten

 

1.   Op zondag 30 augustus 2020 om 15:00 uur geeft de titularis van het Verbuecken-orgel, Bart Wuilmus, een concert met muziek uit de 17de-eeuwse Zuide­lijke Nederlanden en improvisaties in 18de en 19de-eeuwse stijl. Hij wordt geassisteerd door de Schola Gregoriana Cantabo.

De nieuwe brochure "Orgels in Herentals" wordt officieel voorgesteld en is hier uitzonderlijk te koop voor € 5.

Tickets via cc 't Schaliken:
€ 12 / € 9 (vriendenpas) / € 6 (vrijetijdspas)

Omwille van de geldende Coronamaatregelen zijn er slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor dit concert.

2.   Op zondag 13 september 2020 (open monumen­tendag) om 13:00 uur en 15:00 uur: geleide bezoeken aan het orgel (gratis).

3.   Vrijdag 23 oktober 2020 om 20:00 uur: concert door organist Bart Jacobs en barokorkest Les Muffatti met concerto's van J.S.Bach voor orgel en orkest. De CD-opname met dit programma werd veelvuldig bekroond.

Tickets via cc 't Schaliken:
€ 22 / € 19 (vriendenpas) / € 12 (vrijetijdspas)