Kermissen gaan door in coronaproof kleedje

Bekijk alle nieuwsberichten »

22-08-2020

 

Herentals draagt de kermissen een warm hart toe. Zij zorgen jaar in jaar uit voor levendige animatie waar jong en oud vaak maanden naar uitkijken. De stad laat corona geen roet in het eten gooien en richt de kermissen coronaproof in, zodat ze kunnen doorgaan. De kermis van Morkhoven gaat dit weekend al door op het dorpsplein. Dit is een bonuskermis omdat die van mei eerder niet kon doorgaan. In Herentals staat de kermis de week erop zelfs een extra weekend, van 28 augustus tot 7 september en dat op het multifunctioneel terrein op de Herenthoutseweg.

De kermissen brengen jaar in jaar uit vanzelfsprekend zoveel vreugde in de stadsbrouwerij. Het is onwezenlijk dat ze nu al maanden niet konden doorgaan. Daardoor werd de kermis in mei in Morkhoven gemist. "Maar die halen we dit weekend in", zegt Yoleen Van Camp, schepen van Kermissen. "Het gaat om beleving, maar dit is ook de kostwinning van de kermisfamilies. Ik heb de indruk dat heel wat gemeenten, die hem zomaar afschaffen, dat vergeten. De kermis is er voor ons en onze burgers, dus wij ook voor de foorkramers. We doen de nodige aanpassingen zodat die kan doorgaan." Voor Morkhoven komen er zes kramen op het dorpsplein, dit weekend. De Herentalse kermis de week daarna extra lang op het multifunctioneel terrein aan de Herenthoutseweg, van 28 augustus tot 7 september. Voor Noorderwijk bekijken we op het ritme van de corona-evolutie maar zullen we ook alles op alles zetten.

Voor Morkhoven is conform de federale wetgeving het maximumaantal bezoekers vastgelegd. "Er mogen 30 personen (kinderen onder 12 jaar niet meegerekend) tegelijk op de Morkhoven foor zijn", aldus burgemeester Mien Van Olmen. Andere jaren zijn de bezoekers daar klassiek ook meer gespreid dus we verwachten daar geen issues. Voor die van Herentals is het aantal bezoekers vastgelegd op 200 en we moeten deze kermis inrichten op het multifunctioneel terrein, omdat we alleen daar deze tellingen kunnen hard maken. De veiligheid gaat voor; mensen moeten coronaproof kunnen ontspannen."

De stad legt aan de task force "samen tegen corona" voor om het standgeld van de Herentalse kermis te laten vallen, omdat die niet kan doorgaan op de klassieke plaats en om de foorkramers, die maanden zonder inkomsten zijn gevallen, een hart onder de riem te steken. De foorkramers voorzien opnieuw een prikkelarme dag, een familiedag en een dag voor de zorgverlener.