Onderzoek naar mogelijkheid diepe aardwarmte

Bekijk alle nieuwsberichten »

24-11-2020

 

De nv HITA brengt in de loop van december de diepe ondergrond van Herentals en Olen in kaart. Op die manier hoopt het bedrijf informatie te vinden over aardlagen die warm water bevatten. Dat water kan dan later opgepompt worden om duurzame energie te leveren aan woningen en bedrijven. Tegelijk daalt hiermee de CO₂-uitstoot in Herentals en Olen, wat een goede zaak is in de strijd tegen de klimaatverandering.

Om de diepte van het kalksteenreservoir beter te kunnen inschatten, voert het bedrijf eerst een seismische campagne uit. Hierbij rijden trilwagens rond, die om de twintig meter trillingen uitsturen in de ondergrond. Vervolgens registreren meettoestellen verspreid over het hele onderzoeksgebied de weerkaatste trillingen. Op basis van deze gegevens kan een driedimensionaal beeld gevormd worden van de diepe ondergrond. De trajecten van de trilwagens gaan hoofdzakelijk langs trage wegen en weilanden of akkers. Ook in het industrieterrein aan Hoogbuul zal er getrild worden, net als op het traject van de N13. Als alles verloopt zoals gepland, verwacht HITA de eerste resultaten van het onderzoek in februari 2021.

Op www.hita.be vindt u meer informatie over de campagne. Hebt u nog vragen of ondervindt u hinder tijdens de werkzaamheden? Laat het dan weten via info@hita.be of 014-57 00 21.