Coronavaccinatie in eerstelijnszone Middenkempen

Bekijk alle nieuwsberichten »

13-01-2021

 

Samen met de andere gemeenten van de Eerstelijnszone Middenkempen maakt Herentals zich klaar voor de corona-vaccinatiecampagne. De Eerstelijnszone Middenkempen bestaat uit Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Kasterlee, Lille, Olen en Vorselaar. We werkten al eerder tijdens de coronacrisis nauw samen. Zo werd het Covid Coaching Team opgericht, waarbij maatschappelijk werkers besmette inwoners ondersteunen. Deze samenwerking zetten we nu ook verder bij de start van de vaccinatiecampagne.

Binnen de Eerstelijnszone Middenkempen werd een werkgroep opgericht die de lokale vaccinatie verder zal aanpakken. Deze werkgroep bestaat uit de noodplanningscoördinatoren van de gemeenten, een medisch coördinator en de verantwoordelijke van de eerstelijnszone. Zij werken nauw samen met het ziekenhuis van Herentals, de apothekers, woonzorgcentra en huisartsen in de eerstelijnszone.

Eerst de woonzorgcentra

Begin januari ging de eerste fase van de vaccinatiecampagne van start. Deze focust op de woonzorgcentra. In Herentals starten de vaccinaties op 12 januari in WZC Vogelzang, op 16 januari in WZC Bremdael en in de laatste week van januari in WZC Sint-Anna. Deze data zijn onder voorbehoud. Bij een uitbraak in een WZC worden de vaccinaties daar uitgesteld.

Daarna de bevolking

Over enkele maanden is het de beurt aan de bredere bevolking. Momenteel is het nog onduidelijk hoe dit allemaal praktisch gaat verlopen. Door nu al samen te werken, wil de eerstelijnszone voorbereid zijn op verschillende situaties en snel kunnen schakelen. Zo is de werkgroep momenteel volop bezig met het verzamelen van bevolkingscijfers voor de volgende fases van de campagne, te zoeken naar mogelijke locaties voor vaccinatiecentra, stockageruimtes voor de vaccins ...