Heist-op-den-Berg lanceert ‘speelstraten'

Bekijk alle nieuwsberichten »

11-02-2021


Wil je de kinderen uit je straat graag eens iets extra's aanbieden? Zorgeloos spelen op straat? Een gocart of inlineskateparcours maken in je wijk? Reuzegrote krijttekeningen maken op de weg? Het kan allemaal als je een speelstraat inricht!


Wat is een speelstraat?


Je eigen straat (of een deel van je straat) omtoveren tot een heus speelparadijs voor de kinderen uit de buurt kan door een speelstraat aan te vragen. Op straat spelen is dan heel makkelijk, omdat er geen doorgaand verkeer in de straat mag. Enkel bewoners, eigenaars van een garage of een privégrond in de straat en prioritaire voertuigen mogen stapvoets door de straat rijden. Andere bestuurders moeten de omleiding volgen.


Welke straten komen in aanmerking?


• er geldt een maximumsnelheid van 50 km/uur
• de straat heeft vooral een woonkarakter zonder doorgaand verkeer
• er mag geen openbaar vervoer door de straat rijden
• straten in de buurt moeten bereikbaar blijven via een omleidingsroute
• twee of meer meerderjarigen moeten zich als speelstraatverantwoordelijke opgeven (meer info hieronder)
• 2/3 van de buurtbewoners moeten akkoord gaan met de organisatie van de speelstraat


Speelstraatverantwoordelijken


Twee of meer inwoners van de straat nemen de verantwoordelijkheid om de aanvraag in te dienen, de bewonersenquête te organiseren, de buurt in te lichten, de signalisatie te plaatsen aan het begin en einde van de speelstraat ... Zij worden de speelstraatverantwoordelijken.
Opgelet: zij zijn niet verantwoordelijk voor de kinderen die op straat spelen tijdens de uren van de speelstraat, dat blijft een taak van de ouders.


Aanvraagperiodes van een speelstraat


Een speelstraat kan worden aangevraagd in deze periodes:
Korte speelstraat Lange speelstraat
Wanneer Elke vakantieperiode + weekends + woensdagnamiddag Elke vakantieperiode: krokusvakantie, paasvakantie, zomervakantie, herfstvakantie
Aantal dagen 1 à 2 opeenvolgende dagen
(woensdag 1 dag) Helft vakantieperiode met max. 14 aaneensluitende kalenderdagen
De speeluren verschillen per periode:
• zomervakantie (juli en augustus): 10 tot 22 uur
• kerstvakantie: 10 tot 16 uur
• andere periodes: 10 tot 18 uur


Binnen die uren kunnen de speelstraatverantwoordelijken de speeluren zelf kiezen. De gekozen uren blijven dezelfde gedurende de hele periode van de speelstraten, tenzij de verkeerspolitie anders beslist.
Voor een bijkomende activiteit (barbecue, buurtfeest, openluchtoptredens, ...) moet je een evenementenaanvraag indienen en een vergunning krijgen.


Speelstraat aanvragen


Heb je interesse om een speelstraat aan te vragen? Vul ten laatste zes weken op voorhand het online aanvraagformulier in op www.heist-op-den-berg.be/evenementen-organiseren. Daar vind je ook heel wat extra tips en antwoorden op je vragen.


Opgelet: de veiligheid rond het coronavirus krijgt uiteraard voorrang! Daarom kan je een speelstraat pas organiseren wanneer de maatregelen dat toelaten. Je mag al wel een aanvraag indienen.