Relance plan voor Herentalse handelaars

Bekijk alle nieuwsberichten »

24-02-2021


Stad en handelaars bereiden veilige en gezellige opstart na corona voor

In Herentals bereiden het stadsbestuur en de handelaars op dit moment samen de heropstart van de handel en de horeca voor. Achter de schermen wordt er volop gewerkt om alles klaar te zetten om de klanten opnieuw te ontvangen, vanaf de moment dat de coronamaatregelen dit toestaan.

Zet het terras maar buiten

De stad en de ondernemers maken afspraken op verschillende vlakken. Zo wil de stad de horeca-uitbaters de kans geven om nieuwe terrassen te plaatsen, en om hun bestaande terrassen uit te breiden. De voorwaarden voor de horeca-uitbaters zijn simpel: ze moeten de verkeersveiligheid respecteren, er moet voldoende doorgang zijn en de buren moeten akkoord zijn. Er mogen ook geen parkeerplaatsen voor personen met een handicap worden opgeofferd.

Aanvragen gebeuren voor 15 maart via https://www.herentals.be/aanvraag-terrasvergunning.

Samen tegen corona

De stad onderzoekt momenteel om de horeca-uitbaters en detailhandelaars opnieuw vrijstelling te geven voor de terras- en uitstallingsbelasting. Dit wordt behandeld in het geheel van mogelijke maatregelen voor 2021. Deze aanpak was ook in de eerste coronagolf afgesproken met de werkgroep ‘Samen tegen corona' en wordt nu ook weer toegepast. Verder komt er een grote wedstrijd waarbij heel wat Handelshart Cadeaucheques zijn te winnen.

Ruimte voor zomerbars

De stad wil dit jaar ook opnieuw grote pop-upmuziekbars toelaten. Er mag maximaal één muziekzomerbar komen in Herentals, Noorderwijk en Morkhoven. We kijken vooral naar voorstellen die samenwerken met de lokale economie. Verder moet een aanvrager aantonen hoe overlast kan beperkt worden, en hoe hij de kernwaarden van Herentals omarmt. De aanvrager die hier het beste scoort, mag de muziekbar organiseren.

We moedigen Herentalse ondernemers aan om zich hier op in te schrijven. Een muziekzomerbar brengt veel sfeer met zich mee en is een echte aanwinst voor de stad. Daarom gaat onze voorkeur uit naar een lokale ondernemer. Zo hebben we een echt aanspreekpunt bij overlast, en kunnen we de economische opbrengst ook binnen onze stad houden.


Aanvragen voor een grotere muziekbar gebeuren voor 1 maart via www.herentals.be/evenementen/organiseren/pop-ups.

Ook is er deze zomer opnieuw plaats voor rustigere zomerbars. Zo willen we op de Grote Markt opnieuw een grote zomerbar. Maar we willen ook op de dorpspleinen van Morkhoven en Noorderwijk, en in het Stadspark en het Begijnhofpark terrassen toelaten. Deze zomerbars worden bij voorkeur uitgebaat door lokale ondernemers en verenigingen. Het gaat om rustige zomerbars, zonder muzikale overlast. We roepen Herentalse ondernemers en verenigingen op om een voorstel te doen. De stad kan geïnteresseerde verenigingen hierbij ondersteunen.

Aanvragen voor een rustige zomerbar gebeuren voor 15 maart via www.herentals.be/evenementen/organiseren/pop-ups.

Het is plezant in Herentals

De vrijetijdsdiensten van Herentals en Handelshart Herentals zorgen er deze zomer opnieuw voor dat het weer heel plezant is in de stad. De vrijetijdsdiensten zorgen voor een aanbod waar fietsen, wandelen en genieten in de eigen omgeving centraal staan.

Handelshart werkt met een event bureau samen om een groots opgezet en langer evenement in de stad op te zetten. Het event bureau gaat het hele jaar door toffe acties opzetten, gelinkt aan de grote evenementen van Handelshart in de lente, de zomer, de herfst en de winter. Ook hier is een nauwe samenwerking tussen stad en ondernemers.

Gratis parkeeruurtje blijft behouden

In de werkgroep Samen tegen corona werd beslist om een aantal maatregelen aan te houden om het parkeren en het verkeer in het stadscentrum veilig en aangenaam te organiseren. Zo blijft het gratis Herentals parkeeruurtje voorlopig behouden. U mag dus op alle betalende parkeerplaatsen van Herentals gratis een uur parkeren. U moet wel een ticket nemen via de automaat, de parkeerapp of de parkeermeter. Ook komen er opnieuw originele wegwijzers naar parkeerplaatsen, handelszaken en horeca.

Samen staan we sterk

Met deze manier van werken zetten de stad en de handelaars hun samenwerking van na de eerste lock down verder. Toen kwam er wekelijks een task force samen. Die organiseerde samenaankopen en verzorgde de communicatie naar de getroffen handelaars. De task force zorgde ook voor een aantal maatregelen zoals de vrijstelling van terrasbelasting, het invoeren van het woonerf op de Grote Markt en een promocampagne in de zomer voor het winkelcentrum. In afwachting van de heropening van de horeca, blijft het sanitair in zaal 't Hof open van maandag tot en met zaterdag.