Oproer in de Kempen 1798 - 1830

Bekijk alle nieuwsberichten »

04-03-2021

Aanrader :

Oproer in de Kempen 1798 - 1830

KORTE INHOUD

Deze roman speelt zich af in de streek rond Hulshout, Herselt, Westerlo en Heist-op-den-Berg in het huidige 'Merodegebied' in de Zuiderkempen.

 

Oorlogsveteraan Ward vertelt hoe hij tijdens de Boerenkrijg in 1798 met het boerenleger in de Kempen meevocht tegen de Franse Republiek die onze gewesten had aangehecht.

Die geïmproviseerde opstand tegen een overmacht van goed getrainde beroepssoldaten was gedoemd om te mislukken. Ward werd gevangengenomen en ingelijfd bij de Grande Armée van Napoleon. Tijdens de vele veldtochten en expedities werd hij een grote bewonderaar van zijn keizer. Tot hij in 1815 zwaar verminkt werd in de slag van Waterloo.

 

Brouwerszoon Adriaan uit Hulshout geraakt zo in de ban van de oorlogsverhalen van Ward dat hij uit vaderlandsliefde in 1830 als vrijwilliger enthousiast aansluit bij het pas samengestelde revolutionaire leger om de gehate Hollanders het land uit te jagen.

Na zijn militaire dienst komt hij voor een moeilijke uitdaging te staan. Kiezen voor de gemakkelijkste weg als opvolger in de familiebrouwerij of zijn zelfstandigheid nastreven als molenaarsknecht.

 

Machteld uit Booischot, dochter van Ward, werd geboren tijdens de lange afwezigheid van haar vader en heeft haar moeder nooit gekend. Ze werd opgevoed door haar grootouders en worstelt met het oorlogsverleden van haar vader. Ondanks haar jeugdige leeftijd is ze zeer intelligent en getuigt ze van een grote levenswijsheid. Tegenslagen en ervaringen allerhande maakten van haar een sterke jonge vrouw.

Een vrouw om naar te luisteren, én om verliefd op te worden.

 

In dit spannende boek kom je te weten hoe de wegen van Adriaan en Machteld samenkomen. Ze ontdekken dat daden nodig zijn om dromen waar te maken.

 

Het verhaal is gebaseerd op historische feiten. Fictie en non-fictie zijn nauw met elkaar verweven. De gefantaseerde personages gaan perfect samen met de historische figuren.

De beschreven gebeurtenissen hebben geleid tot het ontstaan van het nieuwe België.

Hoe hebben onze mensen deze omwentelingen beleefd?

In deze warmhartige streekroman wordt de ziel van de Kempen blootgelegd.

 

Auteur: Julius Schellens

Coverbeeld: Anne Van Moere

Uitgeverij: Willems Uitgevers Noorderwijk

ISBN: 978 949 3242 005

 

PRAKTISCH

~ Prijs: 20 euro

~ Een gesigneerd exemplaar met of zonder opdracht kunt u bekomen bij de auteur.

a Ofwel verzending via de post mits 3 euro verzendkosten.

a Ofwel na afspraak afhalen bij de auteur.

a Ofwel bezorgen we het na afspraak aan uw deur indien de afstand dit verantwoordt.

~ Eveneens verkrijgbaar in de boekhandel.

 

BESTELLING EN AFSPRAKEN

7 jul.schellens@skynet.be

' 016/69 97 90 - 0476/50 61 76

 

We wensen u veel leesplezier.

Julius Schellens & Anne Van Moere

Elzenstraat 18 - Bus 2/1, 2235 Westmeerbeek-Hulshout