700 jonge scouts en gidsen verzamelen op nationaal startweekend

Bekijk alle nieuwsberichten »

21-09-2016


Herentals telt dit weekend 700 bewoners meer. Een stevige delegatie scouts‐ en gidsenleid(st)ers van de actiefpluralistische jeugdbeweging FOS Open Scouting strijkt voor de zesde keer al neer in het domein de Brink voor hun Saamdagen. Op dit startweekend dat sinds 1977 wordt georganiseerd staat spel, inspiratie, ontmoeting & plezier centraal.
 

Saamdagen: startweekend voor leid(st)ers

Elke week zetten over gans Vlaanderen 1.300 scouts‐ en gidsenleid(st)ers zich in om leuke spelletjes te spelen, bivaks te organiseren of een kamp in elkaar te boksen. Om hen te bedankten organiseert FOS Open Scouting jaarlijks Saamdagen. Op dit weekend komen de jongeren samen om leuke ideeën op te doen voor het nieuwe jaar en zelf nog eens voluit geëntertaind te worden.

Voor de zesde maal op korte tijd kiest FOS Open Scouting voor Herentals als locatie. Wat we in Herentals op de Brink vinden is uniek. Voor onze leid(st)ers van over heel Vlaanderen is Herentals bereikbaar en de groene omgeving is fantastisch. Een enthousiaste ploeg vrijwilligers staken er afgelopen week al de handen uit de mouwen om het terrein voor te bereiden op de komst van de 700 deelnemers en medewerkers.
 

Inspiratie, spel, plezier

Het programma van het Saamdagen‐weekend is goed gevuld. Op vrijdagavond komen leid(st)ers uit alle uithoeken van het Vlaamse land aan in Herentals. Die avond stellen alle deelnemers hun slaaptenten op, lopen ze oude bekende tegen het lijf en staat er ook al een gouden feestje gepland.
Op zaterdagvoormiddag storten de deelnemers zich in een groot spel. In de namiddag kunnen de deelnemers kiezen uit 30 workshops en activiteiten. Voor elk wat wils - met een workshop over scouts en vluchtelingen, samenwerking en communicatie, tradities, omgaan met zwaarwichtige thema’s, .... Er zijn ook heel wat activiteiten, zoals: extreme grime, buikdansen en survival cooking op een houtvuur.

’s Avonds wordt in de grote slotshow spectaculair het nieuwe jaar geopend verklaard. Elk jaar kijken ook alle deelnemers uit naar de speech van de Federaal Verantwoordelijke van FOS Open Scouting, de grote baas Pieter Monsart. Daarna slaan de leid(st)ers de beentjes los tijdens een optreden van Edje Ska of tijdens de Golden-FOS-party. Wie het liever wat rustiger doet trekt naar – hoe kan het ook anders – het kampvuur waar onder begeleiding van een gitaar alle klassiekers de revue passeren.

 

                                                          

Samengevat 

FOS Open Scouting kent dit jaar 8500 leden, een cijfer om trots op te zijn. De koepelorganisatie bedankt jaarlijks alle scouts- en gidsenleiding tijdens het nationale Saamdagen-weekend. Na een bijzonder jaar vol fun en samenwerking en een mooie stijging in ledenaantal, wordt deze editie extra speciaal. Alles staat in thema van het 50 jaar bestaan van FOS Open Scouting, met veel goud en glitters. The Golden Edition van Saamdagen kent dit jaar een recordopkomst van zo een 570 deelnemers en 130 medewerkers.