Geert Fierens laat Franciscus spreken, voor de honderdste keer

Bekijk alle nieuwsberichten »

06-10-2016

Heilige Huisjes presenteert op zaterdag 29 oktober de honderdste en laatste voorstelling van "Franciscus spreekt", het theaterprogramma waarmee Geert Fierens al sinds 2014 door Vlaanderen en Nederland toert. Geert Fierens vertelt  doorheen vijf pakkende toespraken - in een hedendaagse avondvullen­de evocatie met licht, muziek en zang - hoe verfrissend en vernieuwend de woorden van Franciscus wel zijn. Hij is een man van zijn tijd én van onze tijd, gepassioneerd door zijn medemens en zijn vriend Jezus.

 


Het einde van de twaalfde eeuw luidt het einde in van het feodale tijdperk. Stedelijke leef­gemeenschappen worden de nieuwe orde en handel en geld krijgen een zeer belangrijke functie. De adel heeft het moeilijk met het loslaten van het vertrouwde verleden, anderen gaan op zoek naar een nieuwe spirit om van en voor te leven.  Jongeren zoeken vol idea­lis­me hun weg in het nieuwe, nog ongekende. Eén van hen is Franciscus. Eerst geniet ook hij eerst ten volle van geld, aanzien en luxe. Maar na een tijd niet meer van harte, het geeft hem geen echte voldoening. En dan springt hij met beide benen een ander leven in. Francis­cus wordt een metselaar, een bedelaar, een zoeker, een... speecher! Zijn speeches zijn boeiend, dagen uit, doen reflecteren, slaan nagels op de kop en vooral... inspireren! Daarom worden ze verder verteld tot ver buiten de horizonten van Assisi, tot in Rome en zelfs tot in het Midden Oosten en Noord-Afrika!

 


Vlaanderen 21ste eeuw. Een nieuw tijdperk breekt aan en een nieuwe maatschappij krijgt vorm. Handel en geld spelen nog steeds een heel belangrijke rol. Maar duurzaamheid, vrede en globaliteit eisen ook hun plaats op. Ouderen hebben het er soms moeilijk mee. Maar samen met jongeren dromen ze van een andere wereld en zoeken ze mee naar mogelijkhe­den. Beiden stellen dezelfde vragen: "Waarvoor gebruik ik mijn persoonlijke kennis en tijd? Aan welk verhaal schrijf ik mee? Hoe doe ik aan co-creatie?"

 

 

 

Geert Fierens brengt "Franciscus spreekt" op zaterdag 29 oktober om 20:00 uur in de Sint-Antoniuskerk (Paterskerk), Kapucijnenstraat 13 te Herentals. Kaarten kosten €10 in voorverkoop en €12 aan de kassa. Houders van een vrijetijdspas betalen €5 (vvk en kassa). Meer informatie op www.heiligehuisjes.be.