“Mijn vrouw stierf tijdens de bevalling”

Bekijk alle nieuwsberichten »

08-11-2016

1,3 miljard mensen hebben geen toegang tot gezondheidszorg. Ze hebben geen dokter, apotheker of ziekenhuis in de buurt, laat staan dat ze die kunnen betalen. Gezondheidszorg is nochtans een mensenrecht. 11.11.11 voert dit jaar campagne voor betaalbare gezondheidszorg voor iedereen.


 

Suniran Basnet woont met zijn zoon Sushant (13 jaar) en dochter Sharleen (10 jaar) in Darjeeling, een stad in India. “Mijn vrouw Ruda overleed bij de geboorte van Sharleen”, vertelt Suniran. “Ze beviel thuis en kreeg een hevige bloeding. Wat er precies fout liep, weten we nog steeds niet.” Ook baby Sharleen maakte het niet goed na de bevalling, ze kreeg een infectie in haar darmpjes door slechte melkpoeder. “Sharleen had een operatie nodig. Die kostte 400.000 roepies. Maar ik werk als conciërge en met mijn karige loon kon ik de ziekenhuiskosten niet betalen. Gelukkig was mijn broer bereid het geld voor te schieten.” Sharleen stelt het nu goed. Maar Suniran was lang depressief, het verlies van zijn vrouw viel hem heel zwaar.

Memisa, lidorganisatie van 11.11.11, werkt in India samen met WBVHA. Dat is een organisatie die gezondheidswerkers opleidt en inzet op het platteland en in afgelegen gebieden. Op het moment van het overlijden van Ruda waren er geen gezondheidswerkers actief in de regio. Maar het gezin wordt nu wel opgevolgd. De gezondheidswerker die het begeleidt maakt zich sterk dat dit drama vermeden had kunnen worden. “De families in deze regio wonen afgelegen en hebben weinig dokters in hun buurt. De meeste mensen zijn hier erg arm en weten vaak ook niet wat te doen bij medische problemen. Wij begeleiden hen, en hebben zo al veel levens kunnen redden.”

 

 

Voer mee actie

1.      Petitie: Schrijf het Zuiden een betere gezondheidszorg voor

Het had anders kunnen lopen voor Suniran en zijn gezin. En voor miljoenen andere mensen in het Zuiden. Met een goed gezondheidssysteem kunnen heel veel gezondheidsproblematieken, zoals moeder- en kindersterfte, teruggedrongen worden.

Zo vanzelfsprekend “Santé!” voor ons klinkt, zo onbereikbaar is een goede gezondheid voor 1,3 miljard mensen. Schrijf hen een betere gezondheidszorg voor en zet onze politici onder druk. Onderteken de petitie op www.11.be/sante.

2.      Steun 11.11.11 financieel

Tijdens de campagneweek van 11.11.11 van 4 tot 13 november zamelen 20.000 vrijwilligers geld in voor de campagne. Wilt u iets doen aan de basisgezondheidszorg voor iedereen, dan kan u 11.11.11 steunen via een overschrijving op BE30 0000 0000 11 11. Voor een gift van minstens 40 euro per jaar ontvangt u einde maart van volgend jaar een fiscaal attest.

3.       Acties in Herentals

Donderdag 10 november

  1.  

Vrijdag 11 november  

·         winkelactie Herentals

Zaterdag 12 november

·         winkelactie Herentals

·         deur-aan-deur-actie Noorderwijk

Zondag 13 november

·         winkelactie Herentals

 

Zondag 27 november

·         multiculturele brunch

 

De multiculturele brunch ten voordele van 11.11.11 vindt dit jaar plaats op zondag 27 november. Van

11 tot 13.30 uur serveren de derdewereldraad en deN Babbelhoek zuiderse specialiteiten in zaal ’t

Hof (Grote Markt 41). Voor 15 euro kunt u mee aanschuiven aan tafel.  Kinderen van vier tot veertien

jaar betalen 7 euro en kinderen van nul tot en met drie jaar eten gratis. Inschrijven kan tot en met

donderdag 24 november via www.herentals.be/brunch of bij de dienst jeugd en internationale sa-

menwerking (Stadspark z/n, tel. 014-21 21 86).

 

Wat doet 11.11.11 met jouw steun?

Met jullie steun trekken we  naar onze politici. Hoe meer petities, hoe luider onze stem. Dit eisen we van onze politici:
- Maak van basisgezondheidszorg de prioriteit in het mondiaal gezondheidsbeleid.
- Hou gezondheidszorg uit vrijhandelsakkoorden. Gezondheid is geen koopwaar.
- Geef iedereen toegang tot betaalbare medicijnen.
- België heeft veel expertise in sociale zekerheid. Ondersteun andere landen in de uitbouw van hun sociale bescherming.

Met het ingezamelde geld bouwen we aan toegankelijke en betaalbare gezondheidszorg in het Zuiden. Dit doen we onder andere door: