Open Monumentendag in Herentals

Bekijk alle nieuwsberichten »

30-08-2017

 

Op zondag 10 september vindt in heel Vlaanderen de Open Monumentendag plaats. Het Open Monumentendagcomité van Herentals presenteert dit jaar een tentoonstelling waarin het natuurlijk en industrieel erfgoed in de omgeving van de Roest en de Zaat in de kijker wordt gezet. De tentoonstelling heeft plaats in het gerenoveerde en fraai gedecoreerde bedrijfsgebouw van de Fonderies de la Campine (Wuytsbergen 2), een prachtig voorbeeld van een geslaagde herbestemming. Het gebouw huisvest nu het informaticabedrijf Lynx Automation.

Het zwaartepunt van de tentoonstelling ligt bij Van Aerschot en Moser. Beide bedrijven waren belangrijke spelers in de Herentalse industriële bedrijvigheid in de eerste helft van de twintigste eeuw en hebben een belangrijke stempel gedrukt op de omgeving van de Roest en de Zaat. De tentoonstelling is open op zaterdag 9 september van 13.30 uur tot 17 uur en op zondag 10 september van 10 tot 17 uur.

Tijdens drie begeleide wandelingen komt u ook meer te weten over de (ontstaans)geschiedenis van de Roest als landschap. Dit gebied, dat grofweg te situeren valt tussen de Olympiadelaan, de Kleine Nete en de Wuytsbergen heeft sinds de negentiende eeuw een hele evolutie doorgemaakt. De wandelingen vertrekken op zaterdag om 14 uur en op zondag om 10 en om 14 uur aan Lynx Automation. Deelnemen is gratis en inschrijven is niet nodig.

Naar goede gewoonte kunt u tijdens de Open Monumentendag ook terecht op het begijnhof. Daar vindt voor de achtste keer het culturele evenement Montmartre plaats. Tientallen kunstenaars tonen er hun manier van werken en Kollectief Maksimaal zorgt voor een muzikaal programma vol jazz, folk en poëzie. De Sint-Sebastiaansgilde zet de deuren van de Gildekamer open en serveert bier, pannenkoeken en bakharing. Aan de schietstand in de tuin kan jong en oud kennismaken met het boogschieten. Ook dienstencentrum ’t Convent houdt een open dag en stelt de kunstwerken van haar cursisten tentoon. Senioren die graag een cursus willen volgen, kunnen bij de vrijwilligers terecht voor meer informatie.