Dag van de landbouw

Bekijk alle nieuwsberichten »

09-09-2017

Op zondag 17 september organiseren Boerenbond en Landelijke Gilden weer de Dag van de Landbouw. 44 bedrijfsleiders gunnen je dan, samen met hun familie, graag een blik op hun werk, producten en het leven op deze land- en tuinbouwbedrijven. Het thema is ‘Het begint bij ons’.

 

De Dag van de Landbouw is al 35 jaar een succesformule. Elk jaar trekken tienduizenden mensen erop uit om kennis te maken met de actuele land- en tuinbouw. Met het thema ‘Het begint bij ons’ willen de organisatoren iedereen weer wat dichter bij de land- en tuinbouw brengen. Op de deelnemende bedrijven kan je zien hoe het er dagelijks aan toe gaat.
We zijn de laatste jaren wat vervreemd geraakt van de actuele landbouw en een evenement als dit helpt het tij te keren. We komen vaker met landbouwproducten in contact dan we zelf denken. De sector ligt vooral aan de basis van onze voeding, maar zorgt ook steeds meer voor de productie van vezels en biobrandstoffen. Je kan ook een bezoek brengen aan een sierteeltbedrijf. De land- en tuinbouwsector is daarenboven verrassend innovatief. Ontdek op Dag van de Landbouw de moderne technologie die in de sector gebruikt wordt.

Landelijke Gilden en Boerenbond organiseren dit evenement elk jaar, op de derde zondag van september. Dit jaar is het de 35ste editie.Het is een ideale uitstap voor het hele gezin. Het aanbod is zeer gevarieerd. Sommige deelnemende bedrijven liggen op fietsafstand van elkaar, ideaal om meerdere bedrijven op een dag te bezoeken.

In elke Vlaamse provincie

Overal in Vlaanderen wordt de Dag van de Landbouw uitbundig gevierd. In elke provincie werden zorgvuldig een aantal bedrijven geselecteerd. Zo leren de bezoekers de veelzijdige Vlaamse landbouwsector kennen. Zowat alle (deel)sectoren komen aan bod: akkerbouw, fruitteelt, melk - , vlees-,  en pluimvee en varkens. Er is voor iedereen wat wils!

Praktisch

Op zondag 17 september kan je in heel Vlaanderen een bezoekje brengen aan tientallen land- en tuinbouwbedrijven. Een uitgebreid overzicht van alle deelnemende bedrijven, gerangschikt per provincie, vind je op www.dagvandelandbouw.be.

Nemen deel in onze regio :

Proefbedrijf Pluimveehouderij (Pluimvee)

Een unieke combinatie

Op het Proefbedrijf voor de Pluimveehouderij vind je leg- en vleeskippen: een unieke combinatie die je nergens anders vindt. Dagelijks worden er 31.000 legkippen en 44.000 vleeskippen verzorgd en opgevolgd door een team van onderzoekers en dierverzorgers. Samen zoeken ze naar manieren om pluimvee efficiënter te houden. Hierbij krijgen dierenwelzijn, volksgezondheid, een kleinere impact en zuiniger omgaan met grondstof en energie veel aandacht.

Wat valt er die dag te beleven?

Kom en ontdek hoe de kippen in onze ultramoderne stallen leven en hoe praktijkonderzoek in zijn werk gaat. Zie hoe de eieren automatisch geraapt worden en grijp de kans om deze superverse eieren ter plaatse te kopen. Voor de kinderen is er een leuke zoektocht, met op het einde een kleine verrassing.

Passeer ook zeker langs onze tent voor een drankje en een hapje. Terwijl jij geniet, kunnen je kinderen zich uitleven op het springkasteel en in onze kinderboerderij.

Poiel 77, 2440 Geel – Welkom van 10 tot 17 uur

Familie Guns-Van Den Broeck • De Korenblokhoeve (Melkvee)

Gemolken door melkrobots

Dit moderne melkveebedrijf wordt gerund door Jan en Hilde samen met hun kinderen Maarten, Elke en Nick. Het bedrijf startte op een volledig nieuwe locatie, naast de ouderlijke boerderij. De nieuwe stal biedt plaats aan 180 melkkoeien, die de klok rond gemolken worden door 3 melkrobots. Dankzij nieuwe technologieën en automatisering slagen zij erin om meer comfort te bieden aan de dieren en het werk in de stal te verlichten. Zo worden de koeien herkend door een zender in de halsband. Ze worden doorheen het hele melkgebeuren opgevolgd door sensoren. De bronst, de herkauwactiviteit, ziektes en het aantal melkbeurten worden geregistreerd. De koeien voelen zich zeer comfortabel door de ruimte en de goede verluchting. Zo gaan de zijwanden automatisch open en dicht bij weersveranderingen. De mestschuif houdt de stalvloer proper door regelmatig een aantal keren op en af te gaan. Borstels houden de koeien proper van stof en geven hen een massage. De koeien kunnen zelf kiezen wanneer ze eten, drinken, rusten en geborsteld worden. De hoogzwangere koeien kunnen uitrusten of bevallen in de zandbak/het strohok. De kalfjes krijgen de eerste dagen biestmelk, dat is hun 'moedermelk'. Daarna geeft een melktaxi hen dagelijks 2 keer melk.

Wat valt er die dag te beleven?

Ontdek de nieuwe technologieën en de automatisering, die de koeien meer comfort bieden. Er is muzikale omlijsting en randanimatie voor groot en klein. De Landelijke Gilde, KVLV en KLJ zorgen voor eten, drinken en versnaperingen.

Mazel 35, 2460 Tielen – Welkom van 10 tot 18 uur